2018-02-19
作為潮州妹的我對於潮州野我真係食條鐵咩😂 我阿麻同老豆唔講唔食既話其實我唔會有途徑知,因為約朋友都好小會食中餐. 朋友介紹話有間潮州菜好正宗所以就同老豆阿麻試一試. 首先上枱既係甘瓜烙, 我心諗咪又係苦瓜炒蛋, 我呢位少年真係實在太年輕啦! 佢食落係唔會點食到蛋, 問阿麻佢話呢知超正宗用鴨蛋之餘仲加左糯米粉去開左先煎... 所以口感上大不同! 呢個係我兒時至愛, 細細個被迫番鄉下拜山除左可以好無聊咁玩炸牛屎就係期待食到呢個豆腐! 真係精心制作, 外皮脆卜卜個心係滑到好似食豆腐花咁, OMG😱😱再埋個鹽蔥水減小熱氣簡直係停唔到口! 凈鵝腸冇咩特別,比起出面冇咁肥同埋唔臭食落都好滋味. 呢條好似異型就係鴨咀魚, 非常厲害呀!! 個樣衰衰但係店長誠意推薦, 佢話貨量唔多好難得有得食. 成條魚滑到溜呀冇骨, 真係啖啖肉. 條魚得一條主骨係軟組織既脆骨,我地連骨都食埋😍呢個尋根之味真係大開眼戒!
凈鵝腸冇咩特別,比起出面冇咁肥同埋唔臭食落都好滋味.