2020-02-04
難得黎到蘇豪區,呢頭有好多唔同款式既特色小菜。今次就同朋友試左呢間台灣野,估唔到價錢又唔貴,而且仲好好食。門面十分精緻,入到店內,很有台灣氣氛,座位不算很多,但播著台灣歌曲,而且仲有小小的長檯,整個氣氛好有格調,令人感到十分舒適而且好有氣氛,就算在此食個飯或飲杯野,都相當有氣氛。我跟朋友點了一個牛肉麵跟一碗滷肉飯。黑蒜香油牛肉麵仲可以自行點要刀削麵或拉麵的。我們點了刀削麵。整個麵很香好濃郁的蒜香味。湯底好濃好香超惹味,而且材料都十分豐富,有數片又香又肉厚的牛肉。嘩,燜到好腍身,好惹味,而且大大片的,咬起來好有口感。味道一流。另外仲要讚下個刀削麵,造得好好味,麵條厚薄適中,又好滑,又彈牙,而且湯汁完全被麵條吸入,好正。另外碗滷肉飯都好好味,開初見價錢不貴,我諗應該都很細碗得幾啖,但估唔到有成個碗的白飯,上面仲鋪滿了粒粒惹味的滷肉,十分滋味。每一啖飯都有滷肉,好好味,好做整個飯都被我掃光。這碗滷肉飯超有水準,必試。上面仲有半隻溏心蛋。滷肉拌台灣A菜。台灣A菜出名好食又夠爽脆,呢度有得食,所以點了一份來試試。A菜上仲淋滿了好多好多惹味滷肉,很滋味。最喜歡滷肉的香香甜甜而且豬肉又粒粒分明有咬口
我跟朋友點了一個牛肉麵跟一碗滷肉飯。
黑蒜香油牛肉麵仲可以自行點要刀削麵或拉麵的。我們點了刀削麵。整個麵很香好濃郁的蒜香味。湯底好濃好香超惹味,而且材料都十分豐富,有數片又香又肉厚的牛肉。嘩,燜到好腍身,好惹味,而且大大片的,咬起來好有口感。味道一流。另外仲 要讚下個刀削麵,造得好好味,麵條厚薄適中,又好滑,又彈牙,而且湯汁完全被麵條吸入,好正。
每款都是台灣芋圓大熱配料,全部都好好味。呢度仲有伯爵茶凍,十分特別,吃起來有點爽口,之後會帶點苦苦,再慢慢滲出茶香,十分特別。
我最愛都是芋圓,軟綿綿的,無得輸。
可以自行配搭出各種不同口感同味道,不錯不錯。