餐廳: Casa Lisboa Gastronomia Portuguesa
資訊:

2022-08-20 573 瀏覽
3 Course Set Lunch $278,可以另加前菜 Starters:🍅Soup of the day (Tomato soup)真材實料有驚喜!飲落似食原個蕃茄加香草調味,味道偏酸,正👍🏻 Clams Bulhão Pato每隻蜆都肥美鮮甜,配合蒜蓉,橄欖油和檸檬汁,更為蜆肉提味。 🐙Garlic Octopus必食! 一上枱仲沸騰緊,即刻拍低😆 八爪魚煙煙韌韌,蒜片炒香後加埋橄欖油好惹味,水準一定拍得住以前去葡萄牙旅遊時食過的。Mains:🐷Slow Roasted Suckling Pig葡國烤乳豬係我地其中一個選食葡國菜的原因,但這道菜中規中矩而已。乳豬皮又薄又脆,接近港式春卷的口感,肉嫩,但味道單薄淡口。旁邊的油飯份量少,而且凍左,令全道菜失色。🐥Local Organic Piri-Piri Chicken  +$50見 Limited ,又要另加$50 ,就決定試下有咩特別,結果都係一般,唔值要加錢。雞脾肉嫩滑,雞胸偏鞋,但份量都係太細,幾啖已經食完。但要讚配菜烤薯仔,好好食,外脆內淋,暫時係我食過最好食的烤薯。Deserts:🍰Portuguese Biscu

Starters:

Clams Bulhão Pato
每隻蜆都肥美鮮甜,配合蒜蓉,橄欖油和檸檬汁,更為蜆肉提味。

🐙Garlic Octopus
必食!

Mains:
🐷Slow Roasted Suckling Pig

Deserts:
🍰Portuguese Biscuit Cake with Vanilla Ice-cream
其實係朱古力蛋糕,應該有加 Nutella 醬。我地在OP在訂座時揀用餐原因是生日,餐廳主動寫上 Happy Birthday,好貼心😊

Egg Pudding with Vanilla Ice-cream
見到 Egg Pudding 個名幾得意,就決定試下。結果有驚喜,唔會太甜,恰到好處。口感似港式西米布甸,充滿雞蛋香味,幾特別,推介大家試下。