2024-05-13 2977 瀏覽
灣仔最近新開咗一間地道越南風味Banh Mi 嘅小店, 非常喜歡越南法包嘅我,當然會即刻走去試一試。 店舖面積唔算大, 但店舖佈置得幾有特式。看看餐牌上的介紹, 除了主力越南法包外, 另會有些越南小食, 撈檬等食物可選擇。 我要了一份 Cold Cut Sandwich ($78), 都要等咗大概二十分鐘, 我 order嘅越式法包終於整好。法包份量算正常飽滿。包內各樣配料食材看上去夠地道亦非常豐富,驚喜是包內用上多種不同款式扎肉,肉鬆等, 食起來味道口感非常地道,非常豐富。 但我個人略嫌饀料醬汁調校過於濕潤。另外麵包相對包内食材嚟講就有㸃失色,麵包內層能做到鬆軟, 但外層就完全唔酥脆。 影響咗成份越南法包嘅風味。從師傅在工作枱上製作法包過程, 以至對包內饀料食材所選用嘅要求, 完全感受到店主對製作地道越南法包嘅誠意。

Cold cut Sandwich

外賣自取