2019-10-31
尖沙咀科學道話曬都係食街一條,作為吃貨一名,當然要試下近期喺科學道新開張嘅韓式熱狗店Bat Boys喇!香腸年糕串(超級辣味)食第一啖個陣,已經喺依個香腸年糕串身上搵到「18禁薯片」嘅影子,佢嘅辣度係「譚仔三哥」嘅中辣至大辣程度,食左少少條脷已經好麻、似係俾野吉緊咁,食曬一串之後,條脷同個肚都慶慶地,雖然都辣,但如果係食開「譚仔三哥」大辣嘅話,應付依個香腸年糕串都係好輕鬆嘅事。不得不提,雖然要俾D時間等靚仔oppa整依個香腸年糕串,但絕對抵用時間去等,因為即炸嘅年糕真係外脆內軟超好食,年糕仲要軟得尼幾煙韌,香腸都有脆皮口感,但比起年糕就稍為失色。之前未食過韓式熱狗嘅我,今次先發現原來佢同平時食開嘅美式熱狗真係好大分別,韓式熱狗係用一條韓國豬肉腸裹上無添加粉團,熱狗即叫即炸,食落好酥脆熱狗會灑上蔗糖,搞到熱狗味道甜甜地幾得意,最後淋上Order左嘅醬汁。印度辣味熱狗用左吉尼斯世界紀錄中第二辣嘅印度鬼椒醬汁尼整,對於我依D無辣不歡嘅人尼講簡直係挈愛,雖然辣味都幾出,但無香腸年糕串個辣度咁高,所以有少少失望。法式洋葱熱狗奶油醬汁,幾creamy;有埋粒粒洋葱,熱狗嘅口感更加豐富。紐西蘭美乃滋
香腸年糕串(超級辣味)
印度辣味熱狗
法式洋葱熱狗
紐西蘭美乃滋熱狗
紐西蘭走地雞蛋整出尼嘅美乃滋醬汁,比起平時食開個d無咁甜,美乃滋配炸熱狗就好似食緊天婦羅咁。
意式馬蘇里拉芝士熱狗
蕃茄醬加青醬,甜酸開胃;馬蘇里拉芝士嘅拉絲效果超勁,食完都幾有滿足感。