2022-12-04
同朋友去完隔離間咖啡舖傾完嘢,轉個頭見到呢間夢之丼又幾靚就試吓佢。朋友唔食得有殼嘅海鮮,如果唔係就會嗌個二人餐都幾抵,而家唯有散嗌😭輕量版一番拖羅丼($128): 有大拖羅,火炙拖羅同葱碎拖羅,仲有玉子。雖然只有每樣一片,但係葱碎拖羅份量都佔三份二,份量慷慨,而且無乜雪味。輕量版二重親子丼($98): 三文魚蓉,三文魚子,松葉蟹,蟹膏豆腐和金蟹子。同樣三文魚用份量好多,只要加少少豉油已經覺得好滿足。要一讚係喺嗰個蟹膏豆腐做咗畫龍點睛嘅作用,加少少落去就吊得出蟹嘅鮮味。 火炙原條海鰻壽司($28),火炙右口魚邊壽司($28):即叫即整,如果可以燒得再焦香少少會更好。自家製梅醬紫蘇葉卷($38):見出邊舖頭好少呢樣嘢所以叫,食落去感覺幾新奇,紫蘇葉同梅醬酸酸地清新開胃。刺身沙律($78):三文魚,吞拿魚,甜蝦再配上柚子醋,好好嘅配搭,而且都新鮮份量都唔算少,兩個人都夠。阿波尾大葱雞肉($38): 用普通燒汁不過雞肉都算大舊,但葱段比較細粒。牛舌($48):一串有三舊,正正常常,唔會過火亦都保留到肉汁嘅。雞中翼兩隻($28):調味料只有鹽巴,出奇地好食,燒得外皮脆脆地,而且價錢都抵食。總結:
總結:西環呢邊附近日本嘢食唔算太多,做到呢個價錢而且咁多選擇,都抵食。換碟加水速度都好快,而且店員好有禮貌。