2012-08-23 5950 瀏覽
其實食物都無需多講, 其他食家都講咗好多, 一句講晒, 自助餐價錢合理, 貴精不貴多 .呢次主要想講吓在這餐廳開飯的感覺.....用餐時間是在一個初夏的晚上, 氣溫不算很炎熱, 而且六七點左右, 太陽已開始下山, 熱極有個譜 .由於正夕雨季, book咗檯都唔一定有得食, 餐廳會於當天下午打電話給客人confirm當晚是否供餐.The Grill 位於酒店的11樓, 步出電梯便看到一個小的reception, 前面迎來一位笑容滿面的經理, 示意我們前往餐廳的路向. 推開玻璃門, 再往前走幾步, 便到了一個露天小庭園, 庭園的兩旁種滿熱帶樹木和植物, 一邊走著, 一邊感覺好像走進了一條時光隧道, 把我由城市帶到了泰國的resort. 再經過酒吧區, 便到達池畔餐廳.我的table被安排在池畔, 舒服地坐著享受涼風輕送, 又看著中環的日落美景, 心想: 此情此景, 夫復何求!由於被夕陽和晚霞醺醉了, 坐了差不多半小時才醒覺要出去攞食物 .冷盤不供應生蠔, 龍蝦亦淡茂茂, 比較失望 , 不過個凍湯就好好飲 .燒烤食物大致上都好有水準, 用料上乘和新鮮, 最好味居然係燒菠蘿, 食完一大堆肉之

呢次主要想講吓在這餐廳開飯的感覺.....

. 再經過酒吧區, 便到達池畔餐廳.

冷盤不供應生蠔, 龍蝦亦淡茂茂, 比較失望
, 不過個凍湯就好好飲
燒烤食物大致上都好有水準, 用料上乘和新鮮, 最好味居然係燒菠蘿, 食完一大堆肉之後食埋佢, 完美結局
!

食咗自助餐咁多年, 其實愈來愈唔想食, 因為一來價錢愈來愈貴, 比較好嘅都過500蚊, 二來外面一般嘅自助餐, 無錯係大堆頭大製作, 但其實有好多野都係唔會食嘅 (例如佢系內都幾受歡迎嘅尖咀凱悅CAFE: 薄餅, 中式點心, 中式湯麵, 不知名咖哩配上整起好耐嘅naan, 噢sorry, 真係唔想食!)

The Grill 環境比滿分, 其他方面中上啦, 不過佢都係我在香港其中一間仍然有興趣一去再去的自助餐餐廳(另一間係FEAST, 下次有機會講吓), Cheers!
池畔樹影, 水連海, 海連天
餐前麵包, 外脆內軟
本來無味, 不過望住個海, 最後都吞晒落肚...
熱氣全消
2012-05-25