2018-03-27
約朋友食飯,還記得我地上次去澳門大吃大喝,盡興而歸。今次我哋決定再戰葡國菜,上網見到呢間穩陣,一於試吓。餐廳位於青山道,其實平時響荔枝角搭車返屋企沿途都會經過見到佢,裝修同氣氛明顯同旁邊其他鋪頭唔同,都幾sharp 架。我同朋友叫咗一個set dinner,香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜 (with set $198)再叫D葡國特色野試吓。首先出場嘅係跟餐嘅沙律,我哋揀咗大蝦凱撒。大大隻蝦球,肉質好結實,羅馬生菜亦都好新鮮。雖然佢係跟餐沙律,但係一啲都唔求其,份量都唔少,兩個人share都好夠食。餐湯係菠菜蓉忌廉湯,不過不失,加啲黑椒會好味D。香烤沙甸魚配田園沙律$82,葡國特色食品,識食一定食呢啲。一上枱,嘩,啱啱烤出嚟嘅咋,好香!我地急不及待已經每人一條,滴少少檸檬汁上面,我唔客氣啦!魚皮烤到脆脆地,魚肉好滋味,魚骨係細細軟軟嘅,好容易分開。有魚味得來,仲要係一啲都唔腥架!呢條沙甸魚,我俾五星星。有美食豈能冇美酒?本來想叫返杯西葡特飲sangria 回味吓,想落order 之際,見到有葡國啤酒買一送一,即係廿幾蚊一枝咋!即刻轉軚先,我地叫左一黃一黑。易入口、好香麥味、夠凍、唔
餐湯係菠菜蓉忌廉湯,不過不失,加啲黑椒會好味D。
香烤沙甸魚配田園沙律$82,葡國特色食品,識食一定食呢啲。
一上枱,嘩,啱啱烤出嚟嘅咋,好香!
我地急不及待已經每人一條,滴少少檸檬汁上面,我唔客氣啦!
呢條沙甸魚,我俾五星星。
即刻轉軚先,我地叫左一黃一黑。易入口、好香麥味、夠凍、唔苦,同飲開的啤酒好唔同,個人覺得黑啤好飲D 。
Set dinner 嘅主菜出場,係香煎挪威三文魚扒蒜香墨魚汁意粉伴菠菜 。三文魚扒size 是巨型的,份量幾乎多個墨魚汁意粉。三文魚煎得好香,由於超厚切嘅關係,魚肉外皮香脆,裡面嫰滑,好好味!
而墨魚汁意粉係黑色嘅意粉,由於冇另外加到墨魚汁,所以唔會食到成口烏卒卒。食起上嚟係方便嘅,但係就少咗墨魚嘅鮮味。意粉佢用蒜蓉炒,好香蒜蓉同牛油味。
建議可以加多點菠菜,因為啲菠菜入曬味真係好正㗎!
我地仲 order 左傳統葡萄牙海鮮燴飯$168,以為佢用傳統大盤上,點知係用咗白色湯碟,睇落份量好少,但係食下食下都覺得好夠。
海鮮都幾多架,有一隻煎大虎蝦、青口、帶子、蝦仁、魷魚、魚片,全部都係用靚料。燴飯濕濕地又唔會有湯汁滴出來,飯嘅濕度控制得啱啱好,仲有好香番茄味,食得出有加黑椒,酸酸甜甜少少辣好惹味!另外這大虎蝦煎得好香,蝦肉結實。
相比起墨魚汁意粉,我鍾意海鮮飯多啲。
其實已經超飽,但係set仲有包一個甜品。而我哋就叫左最細細件嘅 Tiramisu 。
賣相都好有心思喎,味道都唔錯,層次分明。
原來都仲有一杯餐飲,我就叫左杯熱檸水消吓滯。
建議餐飲可以用啲靚靚嘅杯上,襯返個靚甜品,俾我影返幾張呃 like 都好吖!
Service好好呀,菜式係逐道上,慢慢食慢慢嘆,咁食物先至唔會凍哂㗎嘛!每上一碟菜,侍應哥哥都會過嚟介紹吓,仲會幫手換餐碟,very good 呀!樓底高,唔會嘈,好好坐。此情此景,飲返兩杯就啱啦
價錢好抵,每人都係二百幾咋!
以後有多一個新浦點喇!