2024-02-05
又係時候食返餐omakase 呢間餐廳上次喺同一櫇building食飯已經見到 好似好正咁(左上至右下)月子魚 海鰻BB質地同形狀有啲似透明嘅河粉 仲有隻眼喺度 食落涼涼地 配柚子 好refresh.薄切 目仁奈配嘅sauce有小小煙紛味 配柚子jelly 都幾開胃.北寄貝刺身 兩食一個燒咗 一個普通刺身刺身爽口鮮味 點小小wasabi更鮮味火燒嘅已經調咗味 有小小醬油味 食落甜甜地 幾好味.毛蟹杯蟹腳+蟹肉+啫喱+飯可以分開食 同mix埋一齊食我自己就先食咗一啖蟹腳+蟹膏 超鮮味之後其他果d撈埋一齊食 係另一種味道 janl好好食啫喱highlight咗成個dish.富山縣白蝦 配黑魚子+食用金箔+岩鹽油坊主鱈魚類 本身係大魚 第一次食 比較稀有輕輕燒咗 食落油脂感比較重 但又爽口 好特別.新鮮活赤貝食落爽口鮮味.縞蝦一粒粒嘅蝦籽 脆口呢個蝦唔花巧 主要係食個鮮味經過處理 就咁一啖就可以食哂成隻蝦.長崎縣 小長井日本頭3名嘅蠔 睇落好肥美 食落係爽口質感 好鮮味煮大蜆有2隻大蜆 煮得啱啱好 湯底係用本地嘅蜆嚟煮 淨係keep咗啲湯 所以好鮮甜.日本馬冀海膽+炸帶子因為唔食白子 所以特
(左上至右下)
長崎縣 小長井
日本頭3名嘅蠔 睇落好肥美 食落係爽口質感 好鮮味
煮大蜆
日本馬冀海膽+炸帶子
因為唔食白子 所以特登轉了炸帶子 好特別 個海膽好鮮味!
大拖羅
好肥美 油份好高 超好食
鹿兒島A5和牛壽司
有問過我要唔要燒 但我就唔洗都ok
食落出奇地好食 口感滑 和牛味都幾濃 不愧係日本A5和牛!
腦天 (吞拿魚魚頭上面嘅肉) 稀有部位
食落軟身 魚味豐富
天婦羅 螢光魷魚
炸得好脆口 又keep到本身魷魚嘅水份
配日本蔬菜 (皇 / 后) - 貴價菜
皇有啲苦瓜嘅感覺 后有啲似皇帝菜啲味道
安康魚肝
好肥美 油脂感好重 chef仲介紹咗呢個係佢地特登整成roll形 一切出黎已經爆油 好勁😂
北海道馬冀海膽 併 俄羅斯產 北海道加馬脆海膽
左: 北海道 右: 俄羅斯
一次試哂兩款海膽
香濃魚湯
平時嘅魚骨煲成 之後仲會用個blender打碎啲魚骨再隔渣 所以喝落好濃郁
布丁蛋
用咗中國湖北蛋加日本雞蛋
食落蛋味濃郁
食落好似布丁咁 但又唔算好甜
士多啤梨天婦羅
係士多啤梨整成天婦羅 加咗煉奶 食落去係熱嘅 好特別 食落粒士多啤梨酸酸甜甜 好特別好食
整體都好好食 呢個價食到好多稀有食材 仲有啲係第一次食!