2018-02-22 37 瀏覽
朋友介紹尖沙咀火鍋店《新東記》,聽聞火鍋配料新鮮。上到去已經幾乎爆滿,等左一陣終於有位了。餐紙食物款式多,分門別類列晒出嚟,火鍋湯底分別有18多款選擇,每一款湯底非常有特色。醬料更有多款選擇,可以自由混醬,當然唔少得有我最鍾意嘅辣椒粒。冬天當然要叫啲滋潤火鍋,隨即就叫咗滋補烏雞鍋,遠處已經聞到好香嘅椰子味道。飲完一碗火鍋湯底之後,隨即就叫左兩款肉類,包括我最鍾意嘅鮮嫩牛頸脊同埋日本黑豚肉。日本黑豚肉一卷卷新鮮即切,而且望落去半肥瘦,食落去好有口感,滿口新鮮嘅豬肉味道。火腿午餐肉係火鍋必叫嘅食物之一,食落去午餐肉入面有一粒粒嘅火腿粒,而且非常入味,火鍋嘅精華都滲入晒午餐肉。順德魚腐份量比較多,質感軟林林,入面真係有魚腐,魚嘅味道好新鮮。除此之外,仲可以索晒鍋底嘅精華有油麥菜同埋冬瓜片,蔬菜新鮮爽口,冬瓜片軟林林,好入味。手打唧唧魚麵好少火鍋店可以食到,真係自己親手將啲魚麵唧入火鍋入面,過幾分鐘就食得了,每一條都係用魚膠製成,非常特別。珊瑚蚌嘅份量都非常多,而且好新鮮,非常爽口。最後再叫鮮肉韭菜餃、鬆化響鈴卷、黑牛柏葉、墨汁墨魚丸同埋粗筋牛丸,同樣地非常新鮮美味。火鍋店所有食物都好新鮮,而
朋友介紹尖沙咀火鍋店《新東記》,聽聞火鍋配料新鮮。

上到去已經幾乎爆滿,等左一陣終於有位了。

珊瑚蚌嘅份量都非常多,而且好新鮮,非常爽口。

火鍋店所有食物都好新鮮,而且份量都非常多,所以下次必定會再叫朋友一齊試。