2023-06-01
今日同媽子喺東港城覓食,嚟咗呢間開咗一段時間嘅海街丼食晚飯🌊🌊餐廳嘅裝修以和食居酒屋為主🇯🇵🇯🇵🏯🏯主打比較有特色同埋喺將軍澳嚟講算高價位嘅刺身丼飯~晚市黎講單點嘅價格比同一商場其他日本餐廳進取少少,但相對丼飯嘅食材配搭都係比較少見,刺身方面就唔係平時常見嘅三文魚、甜蝦嗰一類,比較多特別既魚款,同埋食法幾有新鮮感😮😮😮1. 廚師精選 (中拖羅、甘目鯛、赤身、海膽、三文魚籽)$250有選擇困難症嘅Food Sec 決定叫嗰日嘅廚師精選😙😙😙佢嘅廚師精選刺身丼食材都幾豐富,有中拖羅、甘目鯛、赤身、海膽、三文魚籽🍣🍣🍣,每款刺身大概三到四片,食得出用料新鮮,完全冇腥味。比較特別嘅係佢哋上刺身丼嘅時候,側邊會有好多唔同嘅配料:有三合一嘅漬物盤,有魚湯俾你食到一半嘅時候可以落嚟送飯,另外亦有辣蕃茄同埋醋啫喱(都係第一次食刺身丼見到👀)所以食丼飯嘅時候可以落唔同嘅配料轉換口味,配醋啫喱就會酸酸甜甜,配魚湯又係另外一種味道,同一個丼飯價錢有咁多唔同食法,都幾得意🤣🤣🤣2. 海寶天婦羅丼 $210媽子就叫左海寶天婦羅丼,呢一個個份量比起上面個廚師精選多一啲,飯上面嘅天婦羅幾澎湃,而且有大蝦、鮮帶子等海
2. 海寶天婦羅丼 $210
媽子就叫左海寶天婦羅丼,呢一個個份量比起上面個廚師精選多一啲,飯上面嘅天婦羅幾澎湃,而且有大蝦、鮮帶子等海鮮🍤🦪🦐🐙🦑同上面嘅廚師精選丼飯一樣,都有配唔同嘅配料同埋調味料,除咗平時常見嘅天婦羅豉油之外,佢哋都有俾海鹽,我覺得點海鹽好食過點醬油😋😋😋
3. 芝士魚餅 $48
我哋另外都有叫芝士魚餅,個芝士魚餅岩岩煮出嚟熱辣辣好好食,香脆彈牙既魚餅入面有熱溶既芝士(唔知點解遠睇佢個外表有少少似燒雞扒😂😂😂😂)
味道:👩🏻💻7/10
性價比:👩🏻💻6.5/10