餐廳:新容記小菜王 (深水埗)地址:深水埗福華街112號地舖中式小炒喺香港人嘅至愛,一家人或者成班好友圍埋一枱,叫返10個8個小菜小炒,你夾俾我,我又夾返俾你,一齊嘻嘻哈哈暢飲返幾枝啤酒🍻,中式菜館確實喺唔少香港人食飯聚餐之選新容記小菜王 @new_yun_kee 喺深水埗已經屹立咗接近10年,佢哋顧名思義主打小炒、中菜,但有咩菜式喺特別吸引人呢😎?咪就喺唔少人坐飛機專登嚟香港都要食嘅馳名燒肉、秘製可樂鴨、燒汁牛仔粒等菜式。不過原來出晒名嘅燒肉工序繁多,需要花費足足兩日時間,由新鮮豬肉到斬件、醃製、6個鐘燒烤等程序一啲都唔馬虎,所以淨喺星期五同星期六先有得食,唯有下次夾啱時間再嚟過啦🙈✝️楊州炒飯 $58一個人試唔到好多菜,見佢哋嘅炒粉麵飯晚市都喺$58,所以就叫咗個夠鑊氣楊州炒飯,除咗粒粒飯金黃分明,當中仲有蝦仁🍤、叉燒、菜粒、蛋花、香蔥等配料,鹹香到位,食到底一啲油膩感都無,真心好食又抵食👍✝️啫啫滑雞煲 $98一上到枱就聽到「滋滋」聲仲喺熱辣辣🔥,惹味嘅啫啫滑雞煲未食就已經香到令人垂涎三尺🤤,醬油加上香蔥頭、洋蔥同蔥段嘅香味,令每舊雞件、豬潤、冬菇都相當入味,而且份量唔少,我一個人食
餐廳:新容記小菜王 (深水埗)
地址:深水埗福華街112號地舖

✝️楊州炒飯 $58
一個人試唔到好多菜,見佢哋嘅炒粉麵飯晚市都喺$58,
所以就叫咗個夠鑊氣楊州炒飯,除咗粒粒飯金黃分明,

✝️啫啫滑雞煲 $98
一上到枱就聽到「滋滋」聲仲喺熱辣辣🔥,
惹味嘅啫啫滑雞煲未食就已經香到令人垂涎三尺🤤,
醬油加上香蔥頭、洋蔥同蔥段嘅香味,
令每舊雞件、豬潤、冬菇都相當入味,
而且份量唔少,我一個人食完碟飯再食埋呢個雞煲都真喺算大食🤣

7點左右開始多人過嚟食飯,熱鬧嘅氣氛開始充斥着成間菜館,不過由於餐廳位置唔多,想過嚟食飯嘅話記得早啲book位/過嚟霸位喇🤪
2023-06-26
10 分鐘 (堂食)