2020-07-08 550 瀏覽
成條積福街最搶眼應該係呢間大圍小館, 因為門口掛滿哂大紅燈籠極有中國色彩🏮即時諗起以前嘅萃華同楓林小館😆一入門口裡面嘅裝修一樣中國風簡約又舒服👍🏽前菜小食係冰鎮話梅苦瓜同琥珀合桃用蜜糖烤焗出來晶瑩剔透, 外層加上芝麻香脆惹味🤤第一叉(叉燒):我諗可能係成個大圍最好食嘅叉燒!微微燶香同炭火香氣夾雜著蜜糖香味!厚切半肥瘦咬落口極有口感, 不愧叫做"第一叉"🉐冰梅欖角骨:酸酸甜甜好開胃!加埋欖角,佐飯一流👍🏽大孖豉油雞:用經營半世紀嘅本地品牌大孖醬園嘅豉油🤩雞肉滑嫩,豉油味香濃又唔會太鹹👍🏽攪到我都想去門市買返支😆日本大分菇伴柚皮:大分縣出產冬菇可以話係菇中貴族🍄進貢比日本天皇都係用大分縣冬菇就知道猛料啦😍菇味極香!口感較柔軟我鍾意!個人認為將菜名改做「柚皮伴」日本大分菇更貼切🤪薑米蒜香籠仔蒸蟹飯:隻蟹d膏多得誇張,米飯吸晒味好正呀😋😋最後甜品係桂花白涼粉🍧滿足的一晚🥰
冰梅欖角骨:酸酸甜甜好開胃!加埋欖角,佐飯一流👍🏽
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯:隻蟹d膏多得誇張,米飯吸晒味好正呀😋😋
最後甜品係桂花白涼粉🍧滿足的一晚🥰
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯