2024-08-17
台北倆伴❣️睇完戲咁啱係下午茶時間,又咁啱見到呢間台灣餐廳。門口見到Menu都幾吸引,好多選擇。於是乎就入左來。呢度下午茶餐款式好多,有飯有麵,如果唔想食太飽仲可以食小食🤭🌟大腸麵線拼淡水焢肉刈包🍜麵線和湯的比例剛剛好,濃稠適中。麵線之間有金針菇🍄帶有少少爽脆口感。大腸軟熟得來又唔會太韌。加埋醋入口感覺非常台式口味。🍞刈包餡料充足,有酸菜、芫荽、大大嚿五花肉🐷餅皮鬆軟,五花腩超軟腍,入口就融化咗。有酸菜打底,唔會覺得好膩。🌟紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🍜牛肉麵湯底鮮甜,牛腩炆煮到超級軟腍,一咬就開🐮麵質十分彈牙,非常掛湯,加上無限添加的酸菜,令人食慾大增。🍚滷肉飯珍珠米軟熟,粒粒分明。上面明顯見到一粒粒肉丁,肥瘦均勻,入口即溶,脂味十足。滷肉汁鹹度適中。配合珍珠米食非常可口。🫕得一提係流心蛋同埋肉鬆,絕對係點綴之作。係Bonus!令到成個滷肉飯變得好出色。🌟逢甲肉鬆榨菜蛋餅🥞蛋餅皮好薄,餡料超級豐富。每一啖都食到滿滿的肉鬆榨菜。又有微甜的醬汁,令到蛋餅不會太柴,又有鹹香味,非常滋味。🌟愛文芒起司奶蓋芒果味好天然,有愛文芒嗰種獨特香味。估唔到同起司奶蓋都好夾。
🌟大腸麵線拼淡水焢肉刈包🍜
🌟紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🍜