2021-06-08 2880 瀏覽
十二味都終於開到嚟大圍啦!之前喺其他區食過,覺得佢川菜嘅質素都好唔錯,相信食過嘅朋友就知道,佢令到大圍有多一個食好西既選擇啦佢嘅位置就係將大圍A出口對開,佢嘅位置非常易去,其實亦都係位於搵食市集嘅樓上,不過由於佢係位於2樓嘅位置,所以一定要行樓梯上去,如果行動不便嘅朋友,可能相對冇咁方便2樓呢個位置都幾闊落,每枱之間都有一定嘅寬度,有部份係卡座位置,雖然裝修普通,但係環境夠曬光猛,地方都幾整潔除咗環境整潔,餐具都唔錯,餐廳有清水提供,如果要落單,就可以自行掃QR code落單,呢個落單模式,都係大勢所趨了掃完QR code之後,落單程式就會自動彈出,每樣菜式都有圖片參考,價錢亦都有表明,如果以川菜來講,佢價錢其實唔算貴,不過如果以整體來講,位於大圍區來講,價錢可能就比較中上首先要推介俾大家嘅有呢個,佢係 焗煸肥腸,如果鍾意食川菜嘅朋友,特別係麻辣嘅菜式,大家一睇就知道呢個肥腸一定係正嘢,因為除咗佢色香味俱全,大量嘅乾辣椒及麻辣,佢豬腸嘅數量亦都非常多而肥腸亦都煮得非常吸引,口感一流,大部份嘅肥腸,外層都係炸到勁脆口,乾身得來,但係亦都有少少肉汁,重點係非常香口,而且份量非常多,絕對令你

而肥腸亦都煮得非常吸引,口感一流,大部份嘅肥腸,外層都係炸到勁脆口,乾身得來,但係亦都有少少肉汁,重點係非常香口,而且份量非常多,絕對令你有驚喜!

雖然我哋大部份嘅菜式都叫小辣,不過食一啲唔辣嘅菜式都比較好,所以我哋揀咗呢個黯然銷魂炒飯,本身都知道佢同我講港式一般嘅黯然銷魂飯係有分別,起碼唔會有叉燒粒,以為一定冇咁好食,但係原來都唔錯喎,因為佢炒得幾有鑊氣,感覺有少少似我哋平時食嘅鹹魚雞粒炒飯

而且每粒飯都非常分明,炒得乾身之餘,整體嘅味道都唔會太濃,配合埋其他菜式一齊食,例如頭先嘅肥腸,真係非常適合

另一個介紹嘅菜式係武隆尖椒雞,呢個雞嘅味道相對就比較辣,就算我叫咗小辣,佢辣嘅味道都非常突出,如果比較鍾意食辣嘅朋友,就一定要叫佢了

佢啲雞粒唔係冇骨,所以食起嚟,相對唔係啖啖肉,不過佢整體嘅份量都幾多,如果鍾意香口嘅,一定要叫佢啦

最後一個菜式,當然亦都係呢度嘅招牌菜之一,佢就係酸菜魚,大家見到佢嘅賣相係咪都已經好吸引呢,雖然佢差唔多$300嘅價錢,但係佢嘅份量確實係非常多,非常大碗㗎

佢入面所用嘅魚,非常白滑,有少少似龍利柳,基本上都係冇骨嘅,而且食起嚟,口感非常好,除咗滑,酸菜嘅味道完全滲透喺件魚塊入面,由於我同朋友都唔係好食得辣,所以就算我哋叫小辣,味道依然咁正,啱晒一啲唔食得辣嘅朋友

整體來講,今晚呢個川菜晚餐,非常出色,我同朋友都好滿意,喺大圍區來講,真係可以多一個選擇,同時,一家大細,甚至乎三五知己,呢間餐廳都啱,大家見到佢嘅菜式都係色香味俱全,如果嚟到大圍又想食川菜嘅話,大家都可以考慮吓佢㗎