2017-11-04 63 瀏覽
經朋友介紹,大埔附近有一間有特色嘅拉麵館,名叫《和拉麵》。今日去開大埔, 不妨一試! 地方乾淨舒服,門外掛上別緻嘅紅燈籠, 麵館以紅色及淺木色為主色, 用了淺木色嘅餐枱, 感覺有點似在日本食拉麵。 入座後不久, 店員給我一張order紙, 客人可以選出自己喜愛的拉麵, 有三種拉麵: 1)豚骨原味拉麵2)辛辣拉麵3)味噌拉麵甚至乎麵嘅軟硬度亦可以自己調教,我選了 《豚骨原味拉麵》, 追加了《日本糖心蛋 $12》 同 《Zero 可樂 $12》。 豚肉湯底非常香濃, 豚肉美味,肥瘦各半, 配上大盛嘅蔥花同蒜, 加上自家制嘅辣味, 非常惹味。 加上自家制嘅辣芽菜, 特別醒胃。 拉麵有咬口, 富有彈性亦十分煙韌。追加日式溏心蛋,糖心蛋外觀美麗,時間掌握得啱啱好,半流質嘅糖心, 香滑嘅蛋白配上半熟嘅蛋黃, 一口咬下去, 非常滿足, 蛋黃香濃, 蛋味十足。 食物有水準, 店員態度有善,環境舒適, 份量適中, 價錢亦算大眾化。

1)豚骨原味拉麵
2)辛辣拉麵
3)味噌拉麵

加上自家制嘅辣芽菜, 特別醒胃。

拉麵有咬口, 富有彈性亦十分煙韌。