2018-12-23
剛在附近吃完牛腩米,唔係好夠飽,決定繼續覓食。由於現時已很少吃到傳統又好味的腸粉,記得之前有朋友住附近說說,大埔有一間好味嘅腸粉,好像在附近,既然一場嚟到大埔,即管找找。這店舖的位置在較偏靜嘅地方,我哋可能不是地頭,所以要找了一會才找到。他們有很多特別嘅腸粉,粟米腸,茶樹菇腸等等,第一次試,最好係試啲比較穩陣的。始終已經係第二餐,所以我們只點了一份蝦米腸粉,同埋一個砵仔糕。腸粉非常多蝦米同埋蔥,比想像中好吃啊,腸粉夠滑同埋好香米味,蝦米亦非常夠味。芝麻砵仔糕是我首次嘗試,雖然賣相不是特別漂亮,但味道亦算不錯。相對傳統的砵仔糕,這個比較結實,還是喜歡原本的那一些。個人認為味道可以啊,只是衛生情況如果好一點,整齊一點,應該會更加多客人💪🏻💪🏻古法石磨蝦米腸粉每條腸粉都佔有蝦米,絕不吝嗇!特色之一是豉油裝在暖水壺中😏黑芝麻砵仔糕老闆娘自稱是”大埔腸粉皇后”🙀店面貼了些相片,發現原來”發哥”亦曾經是座上客。
古法石磨蝦米腸粉
每條腸粉都佔有蝦米,絕不吝嗇!
特色之一是豉油裝在暖水壺中😏
黑芝麻砵仔糕
老闆娘自稱是”大埔腸粉皇后”🙀
店面貼了些相片,發現原來”發哥”亦曾經是座上客。