2022-05-15
今日嚟白石角探朋友,揀咗科學園呢間韓式炸雞店食晚餐,裝修以木紋條子為主題,感覺通爽舒適和諧,除咗主打韓式炸雞,仲有韓式煮食同鍋物。我們點左館半半口味韓式炸雞🍗同芝士排骨鍋🥘🧄蔥蒜醬油炸雞;🍍莎莎菠蘿醬炸雞炸雞外皮好香脆,粉漿厚度適當,裏面雞肉保持嫩滑Juicy,蔥蒜醬油好香濃醬油味,上面仲有香蒜同香蔥好惹味;莎莎菠蘿醬酸酸甜甜好開胃,仲有兩塊燒菠蘿。全隻雞份量有差唔多20件,五六個人share都綽綽有餘👍🏻🧀芝士排骨鍋🥘呢個真係超級邪惡😝,店員會幫手一路煮溶啲芝士一路剪開排骨,超長的芝士拉絲😍配埋醬汁排骨好正,排骨肉質軟熟,肉味香濃,醬汁入味,醬汁撈左落個芝士度令芝士醬更香更濃郁😋韓式泡菜:附送韓式泡菜同醃蘿蔔,酸酸甜甜的開胃菜正好平衡咁多肉嘅油膩感炸雞腿肉:外皮香脆,裏面肉質嫩滑結實,就咁食又得,點芝士醬食都得 紫菜粉絲卷:紫菜包住粉絲,一口一件韓式餃子🥟:真係睇唔出佢係餃子,咬落去先知道,餃子皮好薄,餡料保持Juicy👍🏻粟米芝士;紫菜飯:我會將兩樣嘢撈埋一齊食,配搭好正,紫菜飯本身有少少紫菜嘅鹹味,加上甜味嘅粟米同Creamy嘅芝士❤️飲品我揀咗忌廉鮮奶同蘆薈樂,除咗罐裝飲品,呢度
🧄蔥蒜醬油炸雞;🍍莎莎菠蘿醬炸雞
🧀芝士排骨鍋🥘
韓式泡菜:
炸雞腿肉:
外皮香脆,裏面肉質嫩滑結實,就咁食又得,點芝士醬食都得
紫菜粉絲卷:
紫菜包住粉絲,一口一件
韓式餃子🥟:
粟米芝士;紫菜飯:
飲品我揀咗忌廉鮮奶同蘆薈樂,除咗罐裝飲品,呢度仲有生米酒,啤酒和真露可以選擇,好有韓國特色,炸啤炸啤,食炸雞就係要飲啤酒🍻
整體來講,食物質素不錯,好有韓國風味,上菜速度迅速;店員服務周到,每張枱都擺咗手套,濕紙巾,紙巾及餐具俾食客使用;環境座位舒適,唯獨係餐廳位置遠咗啲,好彩佢觀塘同九龍灣都有分店。