2019-12-14
早排想話約朋友食飯,大家都中意食辣又想係香港試下食酸菜魚,就幾個黎左呢間餐廳試下港版酸菜魚。我地大嘅7點左右到餐廳,餐廳入面客人唔叫多,坐左2至3枱。但到8點左右就開始多人黎食,餐廳都慢慢坐滿曬。好得意,餐廳會用將每對筷子擺係花生上面,好有特色。野食方面,餐廳主要賣酸菜魚同水煮魚。我地去食果日咁岩餐廳話水煮魚暫停,不過唔緊要,我地梗係要試下佢個酸菜魚!如果大家怕淨係得酸菜魚唔夠,都可以叫下啲小食,餐廳都有多款涼拌比大家選擇架!我地就首先叫左個川式口水雞同涼拌土豆絲。口水雞賣相十分吸引,食落啖啖肉就唔會老。味道方面,辣味唔會太重,中意食辣嘅可以掂多啲辣油,食落就會有麻嘅感覺。土豆絲味道適中,份量都有不少。而且唔食太油,幾好食。到主菜,我地幾個人叫左個勁量版辣味酸菜魚。講到勁量級,我將土豆絲放係隔離做個對比,真係超級大碗!大概有5個手掌咁大!3到4個人食真係一定夠!酸菜魚入面嘅魚肉份量十足,煮到剛剛好而不老,配上啖啖酸菜直頭係perfect match!湯底雖然有胡椒同辣椒,但辣味都唔會叫太重!一啖湯,加上酸菜同魚,好好食!餐廳好貼心為每枱都會提供檸檬水,如果真係食唔到辣,檸檬水就會係你救
我地大嘅7點左右到餐廳,餐廳入面客人唔叫多,坐左2至3枱。
但到8點左右就開始多人黎食,餐廳都慢慢坐滿曬。
好得意,餐廳會用將每對筷子擺係花生上面,好有特色。
野食方面,餐廳主要賣酸菜魚同水煮魚。
到主菜,我地幾個人叫左個勁量版辣味酸菜魚。
餐廳好貼心為每枱都會提供檸檬水,如果真係食唔到辣,檸檬水就會係你救星啦!
唔想飲水都可以叫凍豆漿解下辣,絕對幫到手!😎
中意食酸菜魚嘅朋友,不妨可以黎試試!