2025-01-24
恆香這個老品牌除了盛產馳名老婆餅,原來更有經營茶餐廳!最近喺石門見到〈恆香冰室〉,餐牌款式都幾吸引,我哋都嚟試試先。.我哋叫了〈恆香金沙炒飯〉、〈招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵常餐配菠蘿油〉、〈雪花奶黃流心西多〉,加2杯飲品〈奶茶紅豆冰〉及〈冰極巨峰紅茶〉。.恆香金沙炒飯 —呢碟炒飯超大碟!炒飯裡有好多蛋黃,令呢碟炒飯更香更惹味。配料有雞蛋、叉燒、臘腸、大大粒蝦仁,全部份量都唔少,口感好豐富。炒飯夠鑊氣,不會過鹹,配搭本身帶有鹹香的臘腸,味道剛剛好;炒飯粒粒分明夠乾身,加分👍🏻.招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵常餐配菠蘿油 —本身呢個餐係跟菠蘿油,但菠蘿油已賣晒,所以配丹麥酥俾我。丹麥酥好香牛油味、好鬆脆好食!火腿炒滑蛋,蛋炒得好滑溜;沙嗲牛肉好腍身、夠入味;湯底好濃,花生醬及沙嗲醬的比例好平均,兩者嘅味都好出,好食。.雪花奶黃流心西多 —呢件流心西多好邪惡🤤外表炸到好脆,內裡夾著香濃的流心奶黃醬,鹹鹹甜甜好好味😋另有胡麻醬沙律菜伴碟,可以解去西多的肥膩感。.奶茶紅豆冰 —奶茶口感好滑,奶味都幾濃,估唔到配搭紅豆冰又幾好飲👍🏻.冰極巨峰紅茶 —巨峰提子汁+檸檬+紅茶的配搭,提子味好出,不會太甜,都唔錯。
恆香金沙炒飯 —
呢碟炒飯超大碟!
炒飯裡有好多蛋黃,令呢碟炒飯更香更惹味。
招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵常餐配菠蘿油 —
火腿炒滑蛋,蛋炒得好滑溜;
沙嗲牛肉好腍身、夠入味;
雪花奶黃流心西多 —
呢件流心西多好邪惡🤤
外表炸到好脆,內裡夾著香濃的流心奶黃醬,鹹鹹甜甜好好味😋
另有胡麻醬沙律菜伴碟,可以解去西多的肥膩感。
奶茶紅豆冰 —
奶茶口感好滑,奶味都幾濃,估唔到配搭紅豆冰又幾好飲👍🏻
冰極巨峰紅茶 —