2025-02-04
✨唔知大家有冇食過私房菜呢?今次小編去咗灣仔嘅一間素食私房菜成個體驗非常非常好🥰🥰因為嘢食嘅質素真係唔錯今次食到佢哋嘅一月menu🥹應該係因為就快農曆新年 所以有好多款嘅菜式都係圍繞着新年嘅主題個寓意亦都係非常之好㗎🥹.首先 會有一個小食 啲花生都幾有𡁻口🥹然後就會有一壺茶第一次聽茶都有雙拼😂😂薰衣草拼鐵觀音😆薰衣草嘅味道比較濃郁唔使驚飲完夜晚瞓唔着😌.🐷海珊瑚千色拼盤呢個頭盤全部都係凍嘅嘢食 包括青瓜、粉皮、西柚、壽司、皮蛋等等成個組合可以話係非常之豐富 有啲嘢食好似大纜都扯唔埋但係有幾夾重點係成個感覺好開胃雖然成碟嘢一啖肉都冇 但係就有好豐富嘅感覺.🐷杏汁海膽豆腐個豆腐當然係好滑啦 杏汁嘅味道都係唔錯 淡淡地啱啱好上面係南瓜蓉製成 成個口感都幾綿密架~.🐷私房蘿蔔糕就快過年 就梗係要食返啲年糕㗎啦煎過嘅年糕好香 口感唔會鬆散仲可以點甜辣醬嚟食.🐷有機磨菇芝堡好多時我哋食嘅漢堡包都係大大個、有豬肉或者牛肉但係今次呢個漢堡包就係細細個 而且裏面全部都係素食最頂同埋最底係蘑菇中間仲夾住蕃茄、青瓜、芝士等🥒點埋佢嘅芥辣醬 雖然個口感同我哋食開大大件嘅漢堡包係唔同 但係呢個組合都幾得意賣相亦
今次小編去咗灣仔嘅一間素食私房菜
重點係成個感覺好開胃
雖然成碟嘢一啖肉都冇 但係就有好豐富嘅感覺
🐷杏汁海膽豆腐
個豆腐當然係好滑啦 杏汁嘅味道都係唔錯 淡淡地啱啱好
上面係南瓜蓉製成 成個口感都幾綿密架~
🐷私房蘿蔔糕
就快過年 就梗係要食返啲年糕㗎啦
煎過嘅年糕好香 口感唔會鬆散
仲可以點甜辣醬嚟食
🐷有機磨菇芝堡
好多時我哋食嘅漢堡包都係大大個、有豬肉或者牛肉
但係今次呢個漢堡包就係細細個 而且裏面全部都係素食
最頂同埋最底係蘑菇
中間仲夾住蕃茄、青瓜、芝士等🥒
賣相亦都係非常之可愛😌😌
🐷鴻運甘竹卷
呢個菜式聽落去就覺得好好意頭
面頭有啲芋泥😆口感同啱啱啲南瓜一樣咁綿密
🐷蓮藕養生湯
好耐冇飲過湯啦!
呢個蓮藕養生湯 味道好濃郁😍
而且非常之足料
小編連啲蓮藕都食埋落肚!
🐷紫蘿花錦繡配藜麥飯
小編最鍾意食嘅菜之一 呢碟豆苗夠晒嫩綠
而且 份量都唔少 兩個人嚟講都算係咁
個湯汁香得來又夠清淡
仲有啲蟲草花 令到成個口感更加豐富
🐷精美甜品(石榴桃粒果凍)
呢個果凍嘅口感都幾實 唔係嗰種動L動L嘅口感
但係咬落去索索聲好鬼死正
🐷鮮磨合桃露
其實小編本身就麻麻哋食合桃露
但係抱住嘗試嘅心態飲咗落去
合桃露嘅口感又真係好滑
而且合桃嘅味道亦都係好新鮮 唔會有浸「益」味😌
貴德宮私房素宴 📍灣仔克街6號廣新行大廈B座UG樓
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #麵包 #好西 #食 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔美食 #灣仔 #香港素食#素食