住係呢附近,咁啱去惠康買嘢嘅時候就見到呢間餐廳有送乳鴿同醉鮑魚嘅活動,返屋企即刻同家人講,星期五就攞黎試下啦。 我哋一家四口,送咗兩隻醉鮑魚同一隻乳鴿,都要讚下隻乳鴿,皮非常香脆且不油膩,仲係新鮮出爐熱辣辣嘅,超級好味,我哋食完又自己嗌多咗一碟。 醉鮑魚我自己就麻麻哋(因為我唔鍾意飲酒),但係我爸就話鮑魚肉質爽口彈牙,酒味同鮑魚味嘅結合都相當唔錯。 終於到重點主角啦,呢個「金湯酸菜鱸魚」,我係一個特別鍾意食川菜嘅人,香港幾乎所有川菜館我都有去過,本身抱住試下嘅心態嗌咗呢盤酸菜魚,點知竟然有驚喜。 首先個湯頭已經好濃郁,加埋爽脆嘅酸菜,仲有土豆粉係下面,淨係飲碗湯食啲配菜都覺得飽。雪白嘅魚肉柔嫩鮮美,俾酸湯浸到入味,一口魚肉一啖湯,唇齒留香 最後一碟就係呢個「醉鵝肝」啦,本身佢攞上來嘅時候,我仲覺得有小小食唔落口…賣相不及前幾道菜咁精緻。但係唔食又嘥,惟有試下咯。點知竟然好食到我食晒整盤,我前面都提過我唔鍾意飲酒,但係呢個醉鵝肝絕對打破咗我嘅界線,雖然去賣相麻麻哋,但係「人不可貌相」,醉鵝肝嘅口感極為豐富,甜味香醇嘅酒配埋肥美醇厚嘅鵝肝,係前所未有嘅味覺體驗。整體甜味居多

乳鴿

醉鮑魚

金湯酸菜鱸魚

最後一碟就係呢個「醉鵝肝」啦,本身佢攞上來嘅時候,我仲覺得有小小食唔落口…賣相不及前幾道菜咁精緻。但係唔食又嘥,惟有試下咯。點知竟然好食到我食晒整盤,我前面都提過我唔鍾意飲酒,但係呢個醉鵝肝絕對打破咗我嘅界線,雖然去賣相麻麻哋,但係「人不可貌相」,醉鵝肝嘅口感極為豐富,甜味香醇嘅酒配埋肥美醇厚嘅鵝肝,係前所未有嘅味覺體驗。整體甜味居多,食鵝肝好似食緊雪糕,佢慢慢係嘴裡面融化,帶出咗陣陣醇香,讓你食到唔停口呀。
醉鵝肝
總體而言呢間餐廳值得一試,惟有下次如果擺盤靚啲嘅話會更好
2020-09-11
乳鴿