2008-12-01
間唔中一支公黎呢到食下午茶, 侍應記性好好, 隔星期黎都認到樣經濟唔好, 品質好的餐廳都不保證生意好, 摺下一間又一間大多都係兩面受敵, 人客小生意驟減, 租金/食物來價又高漲茶記酒家做唔住, 咁走中產路線既西餐又做唔做得住?約個多月前再次幫襯, 下午茶set已經加左價, 加幅 = 我平時俾既tips對我來講影響不算太大, 呢家不比tips就算了餐牌上成年無變的款式都有些微改動, 跟以往大致差不多今次點了茄汁煙肉白菌螺絲粉, 水準穩定, 茄汁很濃, 螺絲粉無硬身煙肉白菌足料同個汁都夾可惜份量小了很多, 比以前的茄汁螺絲粉小了3份1都有下午茶份量比一包快意粉仲要小, 幾啖就吃完後的感覺很空虛係呢家既市道, 捱貴成本又要小客人, 我非常理解但加價後再減份量, 不是要維持成本, 是逆市擴張?大角咀多了一間ivy restaurant絕對是好事, 有競爭才有進步呢區多左中產人士既一群, 照計對西餐需求 / 要求應該愈黎愈大加上舊區平租, 有商機但都請保持良心, 不要太aggressive
經濟唔好, 品質好的餐廳都不保證生意好, 摺下一間又一間
大多都係兩面受敵, 人客小生意驟減, 租金/食物來價又高漲
茶記酒家做唔住, 咁走中產路線既西餐又做唔做得住?
對我來講影響不算太大, 呢家不比tips就算了
餐牌上成年無變的款式都有些微改動, 跟以往大致差不多
煙肉白菌足料同個汁都夾
可惜份量小了很多, 比以前的茄汁螺絲粉小了3份1都有
下午茶份量比一包快意粉仲要小, 幾啖就吃完後的感覺很空虛
係呢家既市道, 捱貴成本又要小客人, 我非常理解
但加價後再減份量, 不是要維持成本, 是逆市擴張?