2017-05-01
銅鑼灣登龍街出名多食店,今日走到登龍街搵食,見到有間排長龍,和門口模型好大好得意。大鄉里的我未食過釜飯,老公就話請我食,釜飯和飯蓋模型開合噴出白煙實在吸引,所以就決定和老公排隊啦!當日星期六真的超多人,入到裡面,面積不大,坐位剛剛好,我們好彩坐了最入,一塊大玻璃,睇到廚師每個釜飯製作過程,原來釜飯就像煲仔飯,都係即煲,見到有啡色上湯,洗好珍珠米,逐個明火排排禁煮好清楚。飯出煙,師傅跟據客人點的材料加入飯面,再煮。 當日我們order了,海膽釜飯,和銀鱈魚釜飯。 店員就先出前菜,漬物,茶碗蒸。茶碗蒸真係好吸引,有蟹肉,有三文魚子,鮮蝦肉,日式魚片,黑松露醬,冬菇,蛋滑嘟嘟ICHIPAN !同好鮮味,是我食過最正最多料茶碗蒸 漬物空口食比較咸了些,爽口蘿蔔片同酸梅片,覺得等釜飯到才一起食比較適合, 日式麻醬豆腐,芝麻味香,酸酸地,豆腐滑,正常終於主角到了:銀鱈魚釜飯,有4大片厚厚地鱈魚,本菇,荷蘭豆,紅羅白,飯味道好鮮,吸收了魚味,很鮮甜,相信上湯應該係昆布/菇類的上湯。飯淡啡色,魚肉超滑,厚身好有海洋感覺! 完全覺得自己去了日本一樣。無香港重口味,以食材本質煮成,第1碗飯軟綿綿,第2碗開
飯出煙,師傅跟據客人點的材料加入飯面,再煮。
當日我們order了,海膽釜飯,和銀鱈魚釜飯。
店員就先出前菜,漬物,茶碗蒸。
終於主角到了:
飯淡啡色,魚肉超滑,厚身好有海洋感覺! 完全覺得自己去了日本一樣。無香港重口味,以食材本質煮成,第1碗飯軟綿綿,第2碗開始飯粒乾身,最底飯焦我加了麵豉湯浸,脆卜卜飯蕉都清埋,很滿足!
海膽釜飯,海膽超多大件,麵豉湯不咸,反正清清地很可口,有豆腐粒海帶。
海膽真的很多,因為海膽生吃,師傅用左荷蘭豆本菇,冬菇,放在飯上面,相信煮好飯再放上海膽,比起銀鱈魚飯,海膽的飯味道比較淡,只有淡淡菇味,有點可惜。不過海膽鮮甜不腥,陪熱飯食未嘗不可,到底都係用麵豉湯泡飯食清晒,很香脆。
可以係香港食到睇到釜飯成個過程,實在難得,店鋪雖少,食客多得不得了,就証明實力!可以的大家openrice網上訂位會比較好!