2023-03-28
與閨密參加完護膚品牌在大館舉辦的藝術聯乘體驗會,打卡📷✨玩了半天後,我哋行咗一個圈,睇吓食乜好,最後選咗這間素食餐廳,因為有我哋喜歡嘅中國茶🌿及花茶🌸。帶點清涼的下雨天☔️,我哋選擇了坐較溫暖的室內。🌸蝶豆花$58我點咗個蝶豆花,因為花青素高,抗衰老😆,味道清新,配上蜜糖與檸檬,帶少少甜又有少少果酸,🌿2013年陳皮普洱$68閨密喜歡普洱茶,減脂喎👙,茶味濃郁口感順滑,幽幽陳皮香,有層次。🍡和風素菜福袋$38用日本油揚げ造成嘅福袋,裏面放有藜麥同素菜,用高湯煮,外型可愛亦味美。🍢孜然彩椒羊肉$58彩椒包括紅、黃、綠 燈籠椒,顏色悅目,還有一小片菠蘿;孜然羊肉 有濃香孜然味,口感都頗近似羊肉。✨紫菜腐皮卷$38少少脆小小煙靭,紫菜與腐皮一齊都幾夾~🥟碧玉粉果$30熱辣辣的粉果,一客2件,粉果皮柔靭,裏面放有蔬菜,清甜好吃。🥢煎釀豆腐$38豆腐有淡淡嘅豆香,亦幾滑。🥬上湯浸時蔬$48湯底加入蘑菇粉,非常美味,蔬菜新鮮,少少爽脆,蔬菜吸收了蘑菇粉湯底,很鮮甜。🍬薑汁糕$32、紅棗糕$32兩種都煙靭,少少甜,味清香,其中薑汁糕有濃郁薑汁味。
帶點清涼的下雨天☔️,我哋選擇了坐較溫暖的室內。
🌸蝶豆花$58
🌿2013年陳皮普洱$68
🍡和風素菜福袋$38
🍢孜然彩椒羊肉$58
✨紫菜腐皮卷$38
少少脆小小煙靭,紫菜與腐皮一齊都幾夾~
🥟碧玉粉果$30
🥢煎釀豆腐$38
豆腐有淡淡嘅豆香,亦幾滑。
🥬上湯浸時蔬$48
🍬薑汁糕$32、紅棗糕$32
兩種都煙靭,少少甜,味清香,其中薑汁糕有濃郁薑汁味。