2024-07-22 42 瀏覽
炮台山天后內街有間寶藏西餐廳/酒吧,環境舒適有格調,氣氛溫馨浪漫🎉餐廳主打生蠔,每晚都有五至六個品種任君選擇🦪最值得一讚嘅係生蠔都直接由蠔缸內取出,而且全部即叫即開,以確保新鮮程度👑我同朋友共試咗五款生蠔,味道由淡到濃😚🔸Korean Gold海水味唔太重,食落清香肥嫩,滑嫩順口👏🏻🔸Saldanha Bay蠔味同樣較為淡口,肉質軟滑鮮甜,食蠔新手可以挑戰💥🔸Irish Wbs味道甘甜,肉質飽滿有彈性,帶綿密柔滑口感💋🔸Castle Black蠔肉肥美,裙邊爽脆,入口帶海水天然鹹味🌊🔸Ostra Regal蠔味最為濃郁,並帶獨特鮮甜果香味,食落爽中帶脆,口感相當豐富💫🔸鹽焗西班牙紅蝦($268/隻)巨型紅蝦賣相吸引🙆🏻‍♀️菜色上枱後由大廚即席喺客人面前倒入料理酒並點燃🔥鹽燒後嘅紅蝦味道更突出,配上油甘豐腴嘅蝦膏,絕對令人一試愛上🦐🔸炭燒鮮魷魚 配香蒜、辣椒、欖油($168)魷魚新鮮爽彈🦑經炭燒處理後多了份獨特嘅炭燒香氣,再以香蒜、辣椒及欖油調味,香口惹味程度進一步昇華👍🏻

我同朋友共試咗五款生蠔,味道由淡到濃😚
🔸Korean Gold
海水味唔太重,食落清香肥嫩,滑嫩順口👏🏻
🔸Saldanha Bay
蠔味同樣較為淡口,肉質軟滑鮮甜,食蠔新手可以挑戰💥
🔸Irish Wbs
味道甘甜,肉質飽滿有彈性,帶綿密柔滑口感💋
🔸Castle Black
蠔肉肥美,裙邊爽脆,入口帶海水天然鹹味🌊

🔸Ostra Regal

🔸鹽焗西班牙紅蝦($268/隻)

🔸炭燒鮮魷魚 配香蒜、辣椒、欖油($168)