2018-11-14
先講這裏的內部環境,中間有一扇大窗,可以望到維多利亞港,望落很舒服。今晚食飯得4枱客,有3枱都係坐近窗邊。 一坐低就出去海鮮檔睇下有咩食,呢度嘅員工都好詳細介紹每一款唔同海鮮,同可以點食。 揀咗一輪,我哋揀咗三款海鮮分別係聖子,貴妃蚌同蕃薯蜆。 頭兩款浜燒,而番薯蜆就用清酒煮。蟶子都算甜美,而貴妃蚌就厚肉。美中不足之處處佢只係用電爐燒,而不是用炭火燒。日式溏心蛋,味道都可以。最欣賞佢用好多菜墊底可以當沙律菜食。柚子牡蠣一夜乾, 應該係食緊燒金蠔,略嫌金蠔燒得硬咗少少,柚子味唔夠出。串燒雞翼,燒得啱啱好。冷稻庭烏冬,主要係畀我個女食, 跟餐一隻生鵪鶉蛋, 阿女食完我先敢撈落啲烏冬到。燒菠蘿,加咗肉桂粉,食落似食緊麥當當嘅蘋果批。燒味林河豚乾, 燒得啱啱好,唔會燒到硬曬亞女食咗大半碟。九州魚生丼,最特別嘅就係中間三片酸青瓜, 引發我最後嘅食慾食曬成碗飯。總括嚟講,人頭價錢略嫌貴咗少少。不過今晚客唔多,員工都好用心跟我們解釋每一道菜, 服務滿分。另一不足之處,就係每當有船泊岸的時候,汽油味都會飄入餐廳內。如果唔想聞汽油味,可能要坐遠窗邊少少啦。
串燒雞翼,燒得啱啱好。
燒菠蘿,加咗肉桂粉,食落似食緊麥當當嘅蘋果批。
燒味林河豚乾, 燒得啱啱好,唔會燒到硬曬亞女食咗大半碟。