2023-10-28
上海嘢一向多素食選擇,太子嘅呢間滬上園就比一般嘅上海小館更加素食 friendly。💑除咗四喜烤麩,麻辣雲耳等基本嘢,佢仲有素雲吞,素紅油抄手,上蔬什錦湯麵,蕃茄雞蛋湯麵等多款素食。真漢子今次試咗:🌶️ 尖椒皮蛋豆腐 $34除咗賣相精緻,食落都好出色。豆腐超滑,皮蛋就好香同爽口,用匙羹筆埋啲芫荽,辣椒同混入麻油嘅醬汁一齊食,超級正。😍🥵 素紅油抄手(六粒)$45脹卜卜嘅抄手表面布滿蔥蒜,入面嘅餡料係滿滿嘅小棠菜,仲有啲蟲草花同菇粒添,餃子皮煙煙韌韌,辣汁唔算辣得太過分,仲好好味添。紅油抄手真係唔係間間都好食,呢度真係做得好到家。👍🥟 蟲草花素雲吞(八粒)$46落單時職員問咗我係咪食素就自動改素湯,而且問埋食唔食蛋同蔥,因為佢有少許蛋絲,非常細心同照顧週到。☺️雲吞同抄手嘅餡料係一樣嘅(唔意外啦 😅),但皮就雲吞比較薄,連埋好清同鮮甜嘅素湯一齊食,味道非常清新,同抄手比又係另一種風味 😙。湯有大量紫菜,真漢子一向覺得紫菜係素食者恩物,因為無論個湯幾清淡,加咗紫菜都會有提鮮嘅效果。😛呢度十二點先開 (星期一休息),但十一點九已經有熟客等開門,已經知佢高質。真漢子覺得滬上園有以下優點:🧭 位於太
🥵 素紅油抄手(六粒)$45
🥟 蟲草花素雲吞(八粒)$46
🧭 位於太子,雖然唔係喺正地鐵站旁,但都超方便,而且唔係太子最旺個 area,變相冇話多人到好煩。😊
💲價錢平,份量多,仲要堅好食。😋
💁♀️雖然非連鎖,甚至一間分店都冇,但職員態度好好,爽手又有禮貌,餐廳環境乾淨企理,坐得好舒適。😄
總括嚟講非常滿意,極推介。完。💚