2021-10-03 5833 瀏覽
星期日嚟中環食下好嘢,餐廳名叫「鮨政」,之前睇一些YouTube食評,話這間的$399壽司放題質素好好,所以一個月前訂咗枱。昨日我再上網做咗少少資料蒐集,發現大部份食客都唔係食壽司放題,而係選擇佢哋嘅午餐定食,所以我今日帶着充滿好奇和懷疑嘅心態試試呢一間餐廳。入到餐廳,傳統日式和風裝修,目測大約有25個位,店員好好給我們一個卡位,亦好有善咁問我哋係咪食放題,但我發現原來之前$399的壽司放題已經加咗價,所以我決定今日都係選擇食一個午餐定食,去試一試佢嘅出品,好味嘅先至再嚟食壽司放題。我今日食嘅係「特上壽司拼盤」午餐$174連加一,八件壽司+兩件卷物,再加茶碗蒸蛋,沙律,和麵豉湯。價錢上都算抵食。開始食評:沙律幾好味,爽口開胃。麵豉湯和茶碗蒸蛋唔夠熱,正正常常。八件壽司,質素最好嘅有帆立貝,吞拿魚,海膽壽司。質素中上嘅有油甘魚和香蔥吞拿魚腩。質素普通有活煮蝦,魷魚和三文魚。壽司嘅食材都係室溫,芥辣感覺溫和,餐廳用嘅米係來自北海道,我自己覺得壽司飯比較重黏性,味道不算太酸。總結:我最有印象係帆立貝同埋海膽。壽司飯比較重黏性,我自己覺得可以,但唔算喜歡。今次冇試到其他食評主要嘅推介「鰻魚壽司

開始食評:
沙律幾好味,爽口開胃。
麵豉湯和茶碗蒸蛋唔夠熱,正正常常。

總結:我最有印象係帆立貝同埋海膽。壽司飯比較重黏性,我自己覺得可以,但唔算喜歡。今次冇試到其他食評主要嘅推介「鰻魚壽司」,我會再嚟多一次,品嚐一下依間餐廳的鰻魚飯定食。謝謝觀賞。