2017-01-19 1390 瀏覽
今日同屋企人出完去西貢郊遊之後,出返市區,個天已經開始黑,喺返屋企之前,諗住喺市中心食個晚飯,先至返屋企。我哋轉左入呢一條食街,見到有好多間餐廳,又突然間好想食海南雞飯,行到去街嘅差唔多盡頭嘅位置,見到呢間以海南雞作為招牌嘅餐廳,滿心期望地試一試佢有幾好食。餐廳內嘅枱數量唔多,大概有五至六張枱左右,當晚,店內嘅位置全部坐滿,係店外亦都開咗幾張枱,招呼多出嚟嘅客人。店員大概有三個左右,似係家庭式嘅店,但要同時應付大約20個客人,個人覺得安排有啲差,因為佢哋完全無派飛比等位嘅客人,我哋叫完嘢食,亦都冇一張單俾我哋,完全冇記認,叫咗嘢食之後,等咗大概10幾20分鐘先至有一碟飯到。睇返嘢食先,我哋太頸渴,所以未影就飲咗半碗湯,呢個係南瓜湯,有啲驚喜嘅,因為南瓜肉都幾多,好足料下,味道亦都幾清甜!黎到海南雞專門店,當然要試一試個海南雞啦!相信叫得海南雞專門店,味道同質素都唔會差得去邊,但正正就係抱住呢個期望,第一眼睇佢個賣相,就覺得普通到不得了,本人都食過好幾間海南雞飯,呢間算係最差。調味亦都麻麻地,突出唔到雞嘅鮮味。真係唔好意思,味道差得我一定要比劣評,我哋冇加$10轉脾,可能因為咁,有大約三

南瓜湯
海南雞配油飯
調味
調味亦都麻麻地,突出唔到雞嘅鮮味。真係唔好意思,味道差得我一定要比劣評,我哋冇加$10轉脾,可能因為咁,有大約三分之二嘅雞,都係雞胸,鞋到不得了,最大問題係,唔知點解會去埋啲雞皮
雞油飯係整得唔錯,但冇左最重要嘅海南雞去配,飯整得再好食都係冇用!

成餐飯比較好食嘅反而係呢個,香煎手剁鹹魚蓉肉餅飯,佢外皮煎得幾香脆,外皮既感覺好似將啲鹹魚鋪喺面咁樣,幾特別!
香煎手剁鹹魚蓉肉餅飯
食咗半碟左右,開始頸渴,因為越食越咸,所以兩個人食會啱啱好。

其中一個跟餐叫咗嘢飲,叫咗凍華田,諗住咁普通嘅嘢一定無死啦,點知一飲落去,味道極淡,好似溝左好多水咁樣,失望!
凍華田
鍾意食海南雞既你,相信仲有好多間其他嘅可以好好選擇,而且坐得仲舒服好多。
2017-01-01
15 分鐘 (堂食)
南瓜湯