話說之前食過東涌間QUE,覺得嘢食好食,環境舒服,一查之下原來元朗Yoho都有分店,就喺今日去試下元朗分店係咪一樣咁好。遠處望過去餐廳,見到有堆人喺店外等候,我地都加快腳步行去攞籌。我同老公同仔仔3個人行到埋去就同餐廳女經理(着黑衫黑褲,戴眼鏡,染金髮紥馬尾)講要攞籌for3個人。女經理唔耐煩地叫我地等陣,之後佢就開始嗌籌號,當佢嗌晒幾個籌之後,等晒啲人排隊入餐廳,佢仲施施然走埋入去幫佢地落單(但其實樓面已經有人負責執枱落單囉)。個女經理完全無視有批人喺出面仲未拎籌,唔係等嗌籌號,係連籌都未拎呀!我地足足等咗10幾分鐘佢都仲未肯派個籌俾我地。其實佢只需要花1秒按個制就派到籌,佢真係分明玩嘢,做嘢無效率,唔識分先後次序。我都算有耐性,肯用10幾分鐘嚟等你派個籌,有啲客真係等唔切,轉食其他餐廳。呢個女經理真係趕客,間餐廳真係多得佢唔少。做嘢咁低效率唔用腦,仲咁有性格。結果就喺佢10幾分鐘搞完一大輪嘢之後,返到嚟接待處,梗係唔記得咗我係第一個排隊攞籌啦,拎籌嘅先後次序佢都唔知啦。企喺我隔離有個女人同女經理講要攞籌,個女經理仲好惡咁問返我係咪同個女人同一枱,串串貢咁,個款好似佢係老闆。我話唔識
結果就喺佢10幾分鐘搞完一大輪嘢之後,返到嚟接待處,梗係唔記得咗我係第一個排隊攞籌啦,拎籌嘅先後次序佢都唔知啦。企喺我隔離有個女人同女經理講要攞籌,個女經理仲好惡咁問返我係咪同個女人同一枱,串串貢咁,個款好似佢係老闆。我話唔識佢㗎,我係第一個排隊等拎籌,table for three.如果我係食街邊茶餐廳,女經理用咁串咀嘅態度招呼我同處理客人要求我都可以理解同忍受,大佬,呢間喺商場入面嘅連鎖餐廳,等你派個籌都等咁耐又要受你氣,仲要俾你加一服務費,換來係啲咁嘅服務,香港嘅飲食業真係俾個女經理搞彎晒囉。我都無撩交嗌,又無黑口黑面,淨係想攞個籌都要咁樣俾人串,咩事呀?
我都唔期望個女經理笑到四萬咁口嚟招呼食客,躹晒躬咁講多謝唔該呢啲客套嘢。做返基本嘢,喺接待處做好本分,處理好派籌工作啫,都搞唔掂,態度又惡又串,好似全世界得罪佢咁,要我地俾錢買難受,就算嘢食幾好食都彌補唔返。睇返其他食評,原來唔止我一個對呢位女經理有負評。大家食呢間之前真係要諗清楚同有心理準備。
如果個女經理仲想繼續做落去,真係要改下啲態度同處事手法,我諗佢啲下屬都慘㗎啦,每日返工都睇佢面色受佢氣。不過如果你係食客,你就有自由意志揀一間服務水準一流嘅餐廳了。
2024-01-14
午餐