今日和太太往銅鑼灣京林屋新店食lunch, 我們點了京式鰻魚飯配玫瑰蘋果煎茶, 金目鯛定食配玄米茶、抹茶牛奶、茶之戀和抹茶厥餅。京式鰻魚飯是京林屋的新菜式,第一次食京林屋的定食,鰻魚切粒好惹味, 珍珠米好香綿、蛋黃絲好香、紫菜絲爽脆、鰻魚配上醬汁食十分惹味、整個飯食落口感豐富, 美味非常、酸蘿蔔食落開胃、味噌湯味道適中、玫瑰蘋果煎茶茶味好香飲落有啖啖玫瑰蘋果香味, 甜度適中、好豐富的定食;太太點的金目鯛定食金目鯛肉質鮮甜, 魚食落好滑不油膩, 配上珍珠米食落十分醒胃, 整個定食食落好滿足, 餐飲玄米茶茶味香濃. 溫度適中;抹茶牛奶抹茶味香濃配上香滑牛奶飲落去十分香滑, 而且甜度適中好好飲的飲品;茶之戀是新的產品有抹茶忌廉蛋糕,紅荳和雲呢拿雪糕, 抹茶忌廉蛋糕食落軟綿, 面頭一條條的抹茶茶味香濃, 中間忌廉打得好滑, 最底的蛋糕好軟綿, 食落口感豐富;紅荳好香甜度適中, 雲呢拿雪糕好滑, 整個茶之戀感覺好豐富, 甜而不膩;抹茶厥餅厥餅味道食落不會太甜, 配上抹茶粉和黑糖食落甜度適中, 口感清香。餐廳座位舒適, 食物美味, 尤其是京式鰻魚飯配和金目鯛定食, 十分美味, 餐廳食品材料豐富, 賣相一流 食物惹味, 值得再來的餐廳。
京式鰻魚飯
金目鯛定食