2014-06-01
生日唔知去邊好, 又唔想同人迫, 於是趁係閒日, 入西貢行返轉, 呼吸下新鮮空氣, 順便食埋晚飯先走~入西貢, 好多人會食海鮮, 但我又唔係遊客, 睇過d海鮮餐又唔係太抵食, 又貴又係食d普通嘢, 於是周圍搵下食乜好? 之前行過好多唔同國家的地方餐廳, 但又好貴咁, 行下行下, 見到前面有個招牌係食牛扒, 又行去八下先, 竟然發現寶, 原本呢間餐廳已經開咗好耐, 而且價錢又合理, 雖然望入去只有一枱客人, 但唔理咁多, 一於入去試下~入到去黑忟忟, 非常有情調, 差不多只係靠每張枱的燈去照明, 我連睇menu都要放响燈下先睇到食乜? 見到menu除咗牛之外, 仲有魚同羊, 雖然呢間應該係食牛扒出名, 但見到有羊食, 今次就先試下d羊係點先, 如果ok, 下次就食牛~呢度地方唔算大, 但就分咗做兩層, 侍應就有兩個, 唔知係打工定係老闆? 不過兩個都好有禮貌, 而且落單又慢慢每樣問清楚要咩汁? 幾多成熟等等, 連我地考慮緊兩個羊餐配咩汁好時, 佢就推介就咁點薄荷醬~ 羅宋湯超濃超多料, 成碗料多過湯, 而且又唔辣, 只係熱辣辣啫~ 牛油多士第一次响餐廳食多士, 係用生命麵包,
呢度地方唔算大, 但就分咗做兩層, 侍應就有兩個, 唔知係打工定係老闆? 不過兩個都好有禮貌, 而且落單又慢慢每樣問清楚要咩汁? 幾多成熟等等, 連我地考慮緊兩個羊餐配咩汁好時, 佢就推介就咁點薄荷醬~ 羅宋湯 超濃超多料, 成碗料多過湯, 而且又唔辣, 只係熱辣辣啫~
牛油多士 第一次响餐廳食多士, 係用生命麵包, 搞到好似bbq咁, 好香好脆, 牛油又幫你查埋, 然後再一開二方便食
羊鞍餐配什菜+薯條 估都估唔到會有5舊羊鞍咁多, 仲要唔係細size先比咁多你, 絕對係你平時食開的餐廳還要大少少的size, 真係超級抵食, 而且我地叫7成, 真係啱啱好, 唔會過熟又唔會見血, 不過個邊就肥咗少少, 但竟然唔羶, 通常羊的羶味都係响肥膏果度, 越肥就越羶, 但佢唔會lor~ 再點埋佢個薄荷醬食, 真係一流, 因為佢唔係用果醬果種, 而係用薄荷葉打碎果d, 好香, 同個羊好夾, 我開頭仲以為係佢地自家製, 問起先知其實只係响超市買的, 仲比埋個樣我睇, 又介紹其實有兩種, 唔好買錯tim~
除咗羊多, 薯條都好多, 多到切羊時, 成日整到跌哂落枱~ d薯條係熱辣辣, 脆卜卜的, 份量係出面食開的double~
至於什菜, 其實係粟米粒再加車厘茄/西蘭花, 又係超多粟米~
羊西冷扒餐配什菜+薯條 恕我見識少, 真係未食過羊西冷, 通常只係知有牛西冷, 老公一見到, 即刻好興奮話要試呢個, 因為佢又係未試過羊西冷~
超級大塊的羊西冷, 又有大半寸厚, 開頭我仲以為好大厚肥膏响邊位, 但原來唔係, 係一條筋, 但一d都唔難咬, 仲好似好爽咁~ 肉質好嫩, 肉味又夠濃, 最重要係唔羶, 配埋個薄荷醬, 又係一流~
什菜同薯條一樣咁多
凍檸水 冇乜特別, 不過就夠大杯, 又唔駛加錢
雪糕 是日雪糕有朱古力、雲尼拿同蕃薯, 一聽到蕃薯, 已經唔駛考慮, 就要呢個, 因為好耐冇食過, 而且唔係咁多地方有, 果然冇選錯, 好香蕃薯味, 而且又唔會太甜
呢間餐廳真係令我有一個滿足的生日, 真係好得, 樣樣都正, 我開頭仲預計食唔哂, 因為見到份量咁勁, 可能個薄荷醬關係, 又或者兩個扒都唔肥, 所以唔會濟住, 全部KO哂, i'll be back, 一定要試齊佢其他款的扒至得~