2023-05-01 474 瀏覽
尼間餐廳擺響個list度已經好耐,今日終於有機會一試。平時行過都睇到勁多人排隊,今日喺星期日,時間又早,果然可以不用等位,即刻入座。尼度喺用QR code 落單嘅,餐牌上嘅選擇都算頗多。一個人,就嗌咗個麻辣半筯半肉麵,一個滷水豆干同埋一杯檸檬柚子氣泡凍飲。麻辣牛肉麵嘅湯底濃郁,清甜,幼麵嘅份量啱啱好。牛肉有兩塊,肉炆得腍,好入味,至於啲牛筋我就嫌佢散咗啲,但入口既溶,味道甚好。個餐仲跟三小碟配菜,分別係甜酸菜,雲耳同油炸鬼。我覺得甜酸菜嘅味道好好,食落令人開胃。嗰鹵水豆干有驚喜。鹵水有少少甜味,同香港嘅鹵水有頗大分別。雖然話係豆干,但係其實唔係太乾身,豆腐切成方形,朔晒鹵水汁,食落充滿鹵水,口感好,俾人一種滿足的感覺。等待食物期間上嚟的食客越嚟越多。尼度食飯限一小時,好在嚟得早,唔係嘅話又要望門興嘆了。

麻辣牛肉牛筋麵

滷水豆干