尖沙咀既亞士厘道一向都係尖沙咀既世界桃源,雖然尖沙咀人流多,但亞士厘道位置比較偏僻,好多時侯都係搵食先會行到依個地方,時隔多年,再次黎到依一個世外桃源,發現開左一間新既餐廳,叫Auroru Fusion Restaurant,好有意境既名,極光餐廳,仲要係fusion菜,依個年頭fusion菜真係買少見少了,誤打誤撞之下搵到依一間,仲要係良心小店,就試一試佢。餐廳地理位置雖然比較偏僻,但係餐廳既裝修一啲都唔馬虎,不倫內外都裝修得美侖美奐,我坐既位置係正門口,對正bar台,睇住師傅用心制作美食,加上精緻既內部裝修,真正令人未出發先興奮,同行友人一坐低已經瘋狂打卡,明明食物都未上台。我同朋友今日就點左竹炭天婦羅蝦卷,波士頓龍蝦海葡萄沙律,芝士涷肉沙津同埋德國腸拼盤。首先上場既係作為前菜既波士頓龍蝦海葡萄沙律,由於係冷盤既關係,上菜既時候餐廳仲同時上左一個冰盤,相信目的係為左保持低溫。餐廳既用心,係依一個細節位已經可以見到。更重要既係,好多人可能會擔心連冰盤上,沙律會變得太涷,而餐廳係依一方面做得好好,冰塊既作用係類似保溫,沙律入口唔會過涷,而係岩岩好既溫度,只講依一方面既調節技巧都可以睇得

我同朋友今日就點左竹炭天婦羅蝦卷,波士頓龍蝦海葡萄沙律,芝士涷肉沙津同埋德國腸拼盤。首先上場既係作為前菜既波士頓龍蝦海葡萄沙律,由於係冷盤既關係,上菜既時候餐廳仲同時上左一個冰盤,相信目的係為左保持低溫。餐廳既用心,係依一個細節位已經可以見到。更重要既係,好多人可能會擔心連冰盤上,沙律會變得太涷,而餐廳係依一方面做得好好,冰塊既作用係類似保溫,沙律入口唔會過涷,而係岩岩好既溫度,只講依一方面既調節技巧都可以睇得出師傅既能力係幾好。味道方面,更加係無得彈,首先龍蝦依個食材既肉質同口感由於係低溫下完全保留住,調味亦都近乎完美。最令我喜出望外既係海葡萄,餐廳用左兩種不同既海葡萄去做依個料理,海葡萄係一種超級食物,但怕冷又怕熱超難處理,不過正正就係前面提到過餐廳係溫度方面既處理,完美發揮左海葡萄依一個食材,超清爽,兩種海葡萄既口感又有少少分別,混合一齊更加係超出我意料既好味,餐廳另外再加上芝麻醬,令到層次更上一層樓,實在係精彩。本身點餐既時候,我以為龍蝦肉係主角,但其實海葡萄先係依個菜既靈魂,非常精彩既一道菜,5星推薦。

第二個上菜既係芝士涷肉沙津,餐廳本身已經將芝士同涷肉切粒放入玻璃入面,上菜既時候師傅會係你面前將玻璃打開,將食材放入準備好既沙律低入面,又係一道大飽眼福既菜色。份量方面,唔好睇menu好似得一個玻璃杯,細細份咁,其實成道菜係玻璃杯入面既都係肉同芝士,超級大份,仲要有一份沙律低,同行朋人同我睇到都嚇一嚇,又大份又好睇,重點係又好味,點解可以有咁完美既菜。味道方面,芝士粒同肉粒既口感都係一流,芝士唔會太租,反而係好重芝士味,肉粒既肉味好出色,唔好以為我講既廢話,因為食材有本身濃郁既味道證明左餐廳同既都係新鮮同高級既食材,加上沙律低既新鮮菜及沙律汁,完美配合,真正表現左完美兩個字既一道菜,又係5星推廣!不過美中不足既係餐廳動作太快啦,我影唔切佢開玻璃倒野出黎既一刻,可惜可惜。

第三個上場既係德國腸拼盤,拼盤上面有5種唔同特色既香腸,每一款都係唔同口味,有長有短岩晒唔同人既口味。係依到我想講下我食依個菜既時候一個經歷,就係有一條係芝士腸黎,亦都係我最鍾意果條,我第一啖咬落去,啲芝直噴晒出黎,流晒心超邪惡,仲唔小心噴左出走廊,真係有少少對唔住清潔姐姐。如果係愛食德國腸既人,我大力推薦依道菜,餐廳即叫即整熱辣辣,又多汁好味,講係我食過最好味既德國腸都唔過份,大大大力推薦。

最後係, 竹炭天婦羅蝦卷,做成壽司既天婦羅蝦卷加上明太子醬,又係一道賣相超好既菜式。影相打卡之選。天婦羅應該係即叩即炸,超脆,食落好爽口,壽司既飯用左燸米,比一舨既壽司更飽肚,紫菜方面,唔係平時食到既紫菜,唔脆但係紫菜味濃,脆既部份由天婦羅補充返,整體黎講配合得非常之好,壽司上面既明太子醬亦起左錦上添花既作用。不過不幸地,由於餐廳既食物真係太大份啦,我同一位同行友人去到依一刻已經完全食唔晒了,所以打包左,但最神奇既地方係打包後脆度依舊,實在係太滿足啦。
2020-12-02