2023-08-01 3169 瀏覽
🇭🇰金燕島潮州酒家·2023 Hong Kong Restaurant Week又開始左喇🥳🥳由依家到8月27號 有超過250間精選餐廳提供$148起嘅精選餐單 超抵 大家有興趣快啲去book餐廳試下啦🤑今次DiningCity會員仲可以通過食飯同埋邀請朋友賺取積分 咁就有機會贏取晚餐嘅餐飲禮券😎😎·Elite Signature Dinner $798pp我哋今次就試咗呢間喺銅鑼灣V Point新加入嘅潮州餐廳 佢今次呢個menu超多嘢食 最後我哋係食到超飽 個麵都真係食唔曬 要攞走🫢🫢😂真係食得超滿足🥰·潮州滷水鵝雙拼 (鵝肉 五花肉)首先前菜佢係超有誠意 有個滷水雙拼😈佢個鵝肉調味幾好嘅 而且油光都好好 不過我自己就覺得佢嗰鵝肉食落係偏紮實少少嘅 所以我自己覺得佢個五花肉好食啲😌😌佢呢個滷得好淋身之餘唔會話太肥 口感好好🐷之後佢下邊啲豆腐都好滑 而且滷得好入味🤤·花膠淮杞燉鮮螺頭湯 l 原隻六頭鮑魚扣特厚花菇之後佢個螺頭湯我自己勁鍾意🥰🥰佢飲落去係勁舒服 有少少藥材味 勁滋補 而且佢入邊個花膠係勁厚身 勁有膠質 質感超好🤤🤤之後個螺頭口感都好好😎之後佢呢個餐仲有一隻六頭鮑魚同埋花
🇭🇰金燕島潮州酒家
Elite Signature Dinner $798pp

l 原隻六頭鮑魚扣特厚花菇
原隻六頭鮑魚扣特厚花菇

之後佢個螺頭湯我自己勁鍾意🥰🥰佢飲落去係勁舒服 有少少藥材味 勁滋補 而且佢入邊個花膠係勁厚身 勁有膠質 質感超好🤤🤤之後個螺頭口感都好好😎之後佢呢個餐仲有一隻六頭鮑魚同埋花菇 佢兩個都扣到入曬味 個鮑魚超淋滑 個花菇都入晒味 好正🍄
l 寸金鮮蟹肉紹菜卷
寸金鮮蟹肉紹菜卷

之後佢個蠔烙都做得相當之唔錯 佢係真係到煎到外脆內軟 而且入面超多蠔 超新鮮🦪個蟹肉紹菜卷都好有驚喜 佢入邊係真係有一疏疏既蟹肉 仲有啲帶子 螺片 口感超豐富 而且一咬開爆汁 真係超正🤤🤤
黃金糖醋伊麵

之後去到呢個部份嘅時候其實我哋已經超飽 但係佢仲有個超大份嘅糖醋伊麵🤣🤣佢個伊麵係煎到個皮好脆 但係中間個麵質仲係勁好 煮到啱啱好 加少少糖同埋醋超級好食🤤不過我地最後真係食唔晒 所以都攞左翻屋企 佢第二日再整翻熱 雖然面頭唔再脆 但係味道仍然係勁好食😎
l 福果清心丸綠豆爽
福果清心丸綠豆爽

最後甜品方面佢個水晶包有兩粒係豆沙餡 兩粒係蓮蓉餡 我自己就覺得個豆沙餡好食啲 佢個豆沙係真係超綿 配埋個煙煙韌韌既水晶皮好夾🫘最後個綠豆爽都好唔錯 佢個綠豆爽係真係超爽口 有啲似食緊海蜇咁樣 而且佢個糖水唔會話太甜 飲落好舒服 好適合食完成個大餐之後飲🥰🥰
#rbyeat
#rby中菜
#rby銅鑼灣 #rby尖沙咀
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 28樓
📍尖沙咀寶勒巷18號Oasis Avenue 香港粵海酒店1-2樓
原隻六頭鮑魚扣特厚花菇
寸金鮮蟹肉紹菜卷