2018-09-11
閒日tea time 去,都係要排隊,不過排一陣就入到去,坐位安排都還可以坐低左,惡夢就開始了。我地嚮餐檯上面嘅menu 㨂好嘢食,想落單,於是叫侍應,叫左三次,一係就掂行掂過,一係就話一陣再嚟(當然係唔會返嚟)。最終叫第四次,終於有侍應拎左部tablet PC 過嚟,scan 檯上面嘅QR code,然後俾我地落單。我落左第一件食物,然後就發現張檯本身係叫左百幾蚊嘅食物,但又cancel 唔到,於是想搵侍應幫手,同樣,又係叫極都冇人理,仲要係受盡冷眼,好似鄙視我唔識用部機咁。終於有侍應理我地,原來發現張檯個QR code 有問題,等佢處理左然後我又再嘗試落單。㨂左兩個餐,然後想叫多兩個蛋撻,但嚮部機搵極都搵唔到,於是又想再叫侍應。呢下真係出事了,有三個侍應分別望到我不下一次,加埋總共有九次,完全唔理,掂行掂過,我好似透明左咁。終於我大住肚嘅老婆拍檯,大聲鬧其中一個侍應,個侍應仲要嬉皮笑臉,話:「我有唔理你地咩?」我見勢色唔對,即刻叫我老婆冷靜,然後立即離開間餐廳!離晒大譜!不知所謂!
離晒大譜!不知所謂!