自從和老公成為了二人小家庭之後, 過時過節做 除了會吃大家族的團年飯之外, 我們倆小口子也喜歡自家來個團年小聚, 這時候通常我們會找間火鍋店大吃一餐, 過一個豐盛又滿足的晚上! 今年我們選擇了來四季文昌這裏, 一來我們真的很喜歡吃這裏的椰子雞煲, 上次吃過已經覺得回味無窮! 尤其是上次沒有吃這個手切肥牛讓我們一直心思思幾掛住, 今晚點都要食番夠本! 湯底當然要有我們最掛住的椰子雞啦! 知道這裏還加入了新元素一於來個雙拼 !椰子文昌雞鍋(半隻)拼玫瑰花牛奶椰子鍋聽落真的好吸引! 玫瑰花牛奶椰子鍋聽起來令人有種想浸浴的感覺添呀(≧∇≦)我將隻雞一半一半放, 椰子雞煲嗰邊嘅雞嫩滑入口非常甜, 貫徹其一直那清甜可人的味道!至於在玫瑰花牛奶椰子煲裏面嘅雞肉, 真係有好香好香嘅玫瑰花味, 浸過牛奶嘅雞特別嫩滑可口, 奶感十足!連放落去只係灼十秒嘅牛肉都有唔同嘅質感,更帶玫瑰花香,認真堅料! 新年前夕, 店家還準備了數款開胃賀年小吃, 別具心思! 米通炸得香脆, 黑芝麻花生薑糖亦十分別緻! 火鍋配料方面,我選擇了響徹雲霄(紫菜響鈴), 這款響鈴嘅特別之處就是中間還包著一塊紫菜, 第二度好難食到咁特別

火鍋配料方面,我選擇了響徹雲霄(紫菜響鈴), 這款響鈴嘅特別之處就是中間還包著一塊紫菜, 第二度好難食到咁特別的響鈴架!

打邊爐想食得健康啲不妨叫埋日本直送野菜籃! 野菜籃裏面有特大冬菇、 超甜粟米、 金菇、 生菜和唐蒿菜。 大魚大肉之前食啲蔬菜纖維打打底, 之後就可以安心大吃特吃啦!

平常不太會點餐前菜的我們,見到有海膽阿拉斯加蟹沙律, 又係沙律又有海膽中有而家時令嘅阿拉斯加長腳蟹, 所以我哋都忍唔住叫來食!

估唔到沙律會有咁大碟完全四人份量! 海膽亦都有半版咁多! 粒粒甘香鮮甜好好味呀! 然後在青瓜沙律當中會發現一條又一條的蟹肉絲, 配搭三文魚粒一齊食特別滋味!

最令人萬眾期待嘅當然係我們掛住好耐嘅本地手切牛肉(大)啦!

見到那鮮豔欲滴嘅粉紅色澤, 以及均勻有致的雪花條紋, 彷彿是櫻花片片散落風中的美麗情景一樣,超級迷人呢!

那雪花,那肉質,那種在咀內油花和肉香交織的快感, 真係會令人沉迷到一個點! 尤其那嫩滑的口感彷如吹彈得破的少女肌膚,有着無窮的生命力那種嬌嫩,令人不期然沉醉了!

吸收了所有湯和肉的精華的冬菇和粟米真係格外好味呀!

話明係團年冬至飯, 點少得一啲好意頭菜名嘅嘢食呢 !推介這款鮑羅萬有煲仔飯! 唔單止個名好聽而且仲超足料! 有齊鮑魚青口蠔豉和大蝦嘅飯, 食完之後,今年仲唔係包羅萬有好事齊來全年都笑哈哈(≧∇≦)

個煲仔飯煮得好香好有鑊氣, 加埋咁多款海鮮想唔鮮甜都幾難喇!

飯粒軟硬適中,夾雜著一啲飯焦, 連平時唔多吃飯嘅我都忍唔住食咗兩大碗呀!好味!

打邊爐又點可以唔整翻杯冰涼凍飲坐陣呢,大紅( 紅莓梳打)和 大紫(黑加侖子梳打)就啱曬我心意啦!cheers!