2021-12-11 31 瀏覽
好掛住日本~~由於好掛住日本,就約朋友去左厚福街睇下有咩日本餐廳好食,搵到呢間樓上舖就上去試下啦。去到門口巳覺得到左日本的感覺,而入到去見裝修全部以日本為主,好有日本居酒屋或串燒店既感覺。坐底每枱都會俾碟椰菜做前菜,係生食,沾麵豉醬食,這個食法我從未試過,幾新鮮得意。朋友好鍾意食苦瓜,我都食苦瓜,就先叫左個沖繩苦瓜刺身沙律,配埋個酸醋汁食好好味很開胃,而且三文魚好鮮。之後叫埋這店舖出名既燒物同唐掦串;西班牙黑毛豬豬肋肉,燒得剛好,入口咬落好香,味道唔鹹好好食,食完一舊會想追住食,細細件吃,一點都唔膩。仲有鹽燒白鱔,燒得好香個皮好脆,又冇燒濃晒,好食吖。呢兩樣一定要推介吖!之後叫左幾款炸串, 其中蝦餅三文魚籽、香蔥豚肉卷、芝士三文魚親子都唔錯蒜頭炸粉唔厚唔會食到好飽。三文魚籽好鮮味入落脆卟卟,唔會好鹹。佢會俾埋會個紅酒酸汁沾上炸物串食,食咁多炸野就唔油膩啦!
好掛住日本~~

2021-12-06