2023-04-15 37 瀏覽
今日嚟到長沙灣廣場特別去幫襯一下Mata Japanese Cuisine,間店唔大,所以坐喺吧台同bartender 吹吓水!原來bartender係老板,而且對唔同嘅cocktail 好有睇法,真係每杯cocktail都有唔同嘅故事,而且佢將唔同嘅cocktail分顏色嚟表達,真係好特別;咁我哋今晚就當食omasaki,由老板幫我哋兩人安排食物!首先要個cocktail 嚟飲吓先!噤就order 咗個“青”cocktail,由vodka, green apple, pineapple 和 wasabi 調制而成;賣相超吸引,真係打卡必選,飲落有青蘋果同pineapple嘅清新,但又有wasabi嘅辛辣味,超特別同埋好飲!用嚟送腐乳豬豚串和三文魚腩串真係一絕!之後再叫一個“紫”,呢個係bartender自創嘅cocktail,由shocho和calpis再加apple, ribena和canberry汁混合而成!飲落有少少辛辣嘅酒味,再加上提子汁嘅味道;味道很好,但我哋都係鍾意“青”多啲!但用“紫”嚟送唐揚豆腐和吞拿魚蓉丼的感覺很好!尤其吞拿魚蓉丼上面鋪滿脆脆嘅粒粒,口感一流!最後再加上合桃杏仁酥餅,為晚餐劃上一個完美句號!
“紫”Cocktail
腐乳豬豚串