2024-08-29
好耐冇去茶樓飲茶啦,今日同朋友去咗銅鑼灣新開嘅茶樓,環境舒適又好近地鐵站太方便啦。一開頭就開咗一壺菊花茶嚟飲,最適合夏天降火。紫砂功夫燉湯用紫砂壺不僅保溫,想幾時飲一啖都得,煲出來既湯仲好有老火靚湯既火候,湯係黑蒜雞湯,用滋補藥材搭配相當滋補。蜜汁叉燒香甜糯軟嘅蜜汁叉燒,肉質鮮嫩多汁,油脂又恰到好處,表皮微焦配合酥脆嘅肉質及適切嘅甜度,相當出色嘅越式經典菜。一口七味豆腐微脆的外表,入面係滑嫩入口即化既嫩豆腐,有七種調味料精心搭配,既有蒜香、蔥香,又有辣味和酸甜好開胃。芝麻鹽焗雞雞肉外層金黃酥脆,入面係鮮嫩多汁口感。芝麻鹽的香氣馥郁濃郁,恰好與雞肉的鮮味相襯。雞皮焦脆可口,一啖落去充滿芝麻香氣同鮮嫩多汁。欖仁鮮蟹肉粉絲煲濃郁海鮮香氣從煲中撲面而來,勾起肚餓既我,粉絲Q彈入味,吸收左蟹肉同洋蔥香甜,而入面加左少少辣椒,更加惹味。仁丁點的欖仁令口感豐富又多左特有香氣。椒麻安格斯牛粒安格斯牛粒入口即化,肉質鮮嫩多汁,椒麻香氣撲鼻而來,帶有一絲辣勁和麻辣感,非常開胃。楊枝甘露清新爽口的楊枝甘露,酸甜可口的滋味平衡得宜,淡淡椰汁的清冽恰到好處,仲有粒粒柚肉同芒果粒,夏日消暑解膩絕配啊~平時少去茶樓
一開頭就開咗一壺菊花茶嚟飲,最適合夏天降火。
紫砂功夫燉湯
蜜汁叉燒
一口七味豆腐
芝麻鹽焗雞
雞肉外層金黃酥脆,入面係鮮嫩多汁口感。
欖仁鮮蟹肉粉絲煲
椒麻安格斯牛粒
楊枝甘露
平時少去茶樓,估唔到今次d菜好深刻印象,係好味既中菜啊~
平時諗唔到食咩嘅可以去銅鑼灣新開嘅茶樓試吓~