2018-01-28
1965 瀏覽
最近Facebook, instagram 都有一家圓形的Omakase 好吸睛!原來係灣仔一家新開的日本菜,一睇OpenRice 心諗 「一開就咁多負評唔係呱」不過,從來都要試過先好下定論,經過上星期同屋企人食嘅一餐,今日我就同呢間有心的小店平反一下。喺門口大概等左半個鐘嘅時間,就有位。一坐低,店員已經奉上人頭份量嘅welcome drinks,誠意十足。當日我地嘅welcome drink係士多啤梨燒酒,小小一杯,來準備你投入這一餐豐盛嘅日本盛宴。嚟到呢一度,就梗係要試吓最近網上熱爆嘅九段料理。出去食一餐廚師發辦Omakase 都閑閑哋一千幾百冇走雞,但係呢度只係需要 $298,真心平過出面!魚男九段盛刺身刺身是當天按時令而準備,每一款各有兩至三件,每日不同,務求讓客人食到最新鮮嘅飛機貨。云云嘅魚類之中,個人最驚喜的就係拖羅,一如以往地魚油好多,入口即溶,真係想講一句「shut up and take my money」。仲有海膽都係出乎意料之外唔腥,好高質!另外嘅刺身包括牡丹蝦、針魚、間八等等,不過如果可以下次上碟之前,店員可以略為介紹下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以認識更加
魚男九段盛刺身
云云嘅魚類之中,個人最驚喜的就係拖羅,一如以往地魚油好多,入口即溶,真係想講一句「shut up and take my money」。仲有海膽都係出乎意料之外唔腥,好高質!另外嘅刺身包括牡丹蝦、針魚、間八等等,不過如果可以下次上碟之前,店員可以略為介紹下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以認識更加多!
有人話食一餐好的料理,就好似欣賞緊一件有廚師為你精心炮製嘅藝術品。相信見到呢張相,大家就明白箇中嘅意思。叫兩份九段料理,一份刺身,一份壽司。拼合一齊就有如此美麗嘅畫面。
如果擔心唔夠飽,原來九段料理仲會跟埋魚湯烏冬,戓角切 刺身飯。魚湯烏冬好彈牙,鮮甜嘅魚湯令人好暖胃。相信食埋一定夠晒飽。
鰻魚飯定食
難得店員除咗推介壽司刺身推介,仲叫我地試吓呢一個鰻魚飯,本身仲諗住鰻魚飯嘅做法,來來去去都係差唔多,所以懷着半信半疑嘅心態去叫。但最後就好有驚喜。
定食中包括一碗面試湯和日式沙律。
好特別,鰻魚飯比一層薄薄嘅蛋皮包住,一揭開見到有幾件燒鰻唔似係平時我哋食開超級市場買嗰啲,而係燒鱔嘅質地,肉質厚實,啖啖肉令人好滿足。加埋煙韌的珍珠米,吸收晒濃厚鰻魚汁,如果加埋薄切嘅蛋皮一齊食,蛋皮相信加左日本酒和味醂一齊煎,所以食落去甜甜地。感覺好有去左日本一樣咁正!所以呢一個鰻魚飯,的確值得好推介,係隱藏CP值極高嘅定食。
另外,我哋仲叫咗一個魚男丼,都係出自店員嘅推介。
一上枱吸引左兩邊其他食客嘅目光,重點除咗係刺身之外,仲有半隻毛蟹!如果二三百幾蚊呢個價錢,都尚算好抵食。店員會教埋你食法,可以先食蟹膏,後再交給店員拆好蟹腳,再慢慢食蟹肉。蟹膏甘香,而蟹肉十分鮮甜。碗飯都好大碗,加埋都有好多款刺身,同人分享都可以。
一路食嘅過程中,外邊排隊嘅人龍不絕,相信大家都係為咗九段料理而來。所以,所謂「真金不怕紅爐火」,相信真正好食嘅餐廳,絕對唔怕負評嘅攻擊,希望小店繼續努力,用好味嘅食材戰勝一切網上嘅負評。