2017-09-22
得閒冇事就會想食韓燒,今次行行下旺角嚟咗呢間個樣好正宗嘅舖頭舖頭好大有兩三檯人,但係我哋都坐得遠遠,費時啲煙太密集一嚟到坐低而且會有人端上前菜,有泡菜,芥末洋蔥同調味油,而且服務生會幫手斟茶泡菜用咗好多蔥嚟調味,比較鹹同酸因為燒嘢食需時,所以我哋首先叫咗個泡菜煎餅醫肚所用嘅泡菜應該係同一款,都幾酸,而且落咗幾條辣椒,但又出奇地唔算好辣,啱哂重口味嘅我哋叫咗個燒蔬菜嚟食,但佢一上檯用錫紙包住,搞到我哋唔知究竟佢係燒好咗定係要我哋自己燒充滿好奇心嘅我當然即刻打開嚟睇下,發現原來係未燒嘅,而且好方便成包放上爐度燒入面有西蘭花,玉米筍,蕃茄仔,薯仔,蕃薯,南瓜同娃娃菜款式好多又colourful,實有嘢啱食我哋叫咗好多牛肉嚟燒有烤牛肉片同牛肋肉烤牛肉片好薄身,易熟,燒兩三下就食得而且調味做得好出色,甜甜哋鹹鹹哋,食完仲想encore牛肋肉粉量好多,切咗粗條,燒嘅時間都唔耐,最好裡面仲係粉食,咁就唔會韌而且有時間食到幾舊較多脂肪,好肥美好食燒到咁上下店員有主動幫我哋換烤盤,唔使驚食到生cancer蔬菜燒得啱啱好,佢有俾一碟醬油你沾,不過食咗咁多肉之後都係想清淡啲,食返菜嘅原味
舖頭好大有兩三檯人,但係我哋都坐得遠遠,費時啲煙太密集
泡菜用咗好多蔥嚟調味,比較鹹同酸
因為燒嘢食需時,所以我哋首先叫咗個泡菜煎餅醫肚
入面有西蘭花,玉米筍,蕃茄仔,薯仔,蕃薯,南瓜同娃娃菜
款式好多又colourful,實有嘢啱食
我哋叫咗好多牛肉嚟燒
有烤牛肉片同牛肋肉
烤牛肉片好薄身,易熟,燒兩三下就食得
而且調味做得好出色,甜甜哋鹹鹹哋,食完仲想encore
而且有時間食到幾舊較多脂肪,好肥美好食
燒到咁上下店員有主動幫我哋換烤盤,唔使驚食到生cancer