2023-03-19
同朋友去開太古城,朋友話想食新加坡嘢,咁啱得咁蹺上網又見到有一間咁就去試吓啦,仲見到佢有得用OpenRice嘅分去扣錢,去到見到都有好多人喺度食海南雞飯,朋友係新加坡人,佢話掛住肉骨茶咁就食肉骨茶,我就食海南雞飯。叫完餐就可以拎個感應器放區枱上面嘅感應器,咁就會有人送過嚟。先上嘅係新加坡肉骨茶配白飯餐,肉骨茶餐除咗有肉骨茶同白飯之外,仲有四舊油炸鬼,油炸鬼外皮香脆,內裏鬆軟,除咗就咁食之外,蘸少少肉骨茶調味亦都可以品嚐到肉汁嘅香味。而肉骨茶胡椒味就啱啱好,唔會話好辣,但胡椒味道較濃。同時肉鮮味香濃。入邊仲有豆卜、金菇、蒜頭、同埋幾舊排骨,份量充足。排骨亦煲到好腍,一咬就食到舊肉,但同時啲肉一啲都唔鞋,非常容易食,沾少少辣椒甜醬更加有風味。呢一隻湯連唔食辣嘅我都飲到,飲落去亦都好重肉嘅味道,朋友教落buk一啖飯再buk一啖湯咁食,咁就係最佳食法。海南雞飯就包湯同雞油飯,個湯就有雞油同埋蔥,飲落去好友雞油嘅香味,而且入邊亦都有嚿豆腐,令到口感又再唔同啲。雞油飯就好入味。雞就係無骨嘅雞,咁就食到啖啖肉,而且佢過冷河做得好好,可以食到嗰層滿滿骨膠原嘅啫喱。下面亦都有青瓜同埋一啲椰菜索晒佢嘅雞油
雞就係無骨嘅雞,咁就食到啖啖肉,而且佢過冷河做得好好,可以食到嗰層滿滿骨膠原嘅啫喱。下面亦都有青瓜同埋一啲椰菜索晒佢嘅雞油。雞肉亦都十分之軟滑,食落去覺得好嫩口,份量亦都好多,佢嘅豉油係比較濃身同鹹啲,但係點完再加埋個飯食就啱啱好,薑蓉份量亦都好足夠,亦都可以見到薑嘅纖維。
沙嗲串燒拼盤
有牛豬雞肉各兩串,份量正常,當中亦都有青瓜,用嚟清一清味蕾去食下一舊肉類嘅串燒。本身沙嗲醬因為賣晒所以轉咗做咖喱汁,不過反而又有驚喜,食落去好惹味,而且啲汁好多,所以可以每一啖串燒都有咖喱嘅味道。對比之下,雞肉燒得最香口惹味,肉質爽口而且juicy,而且有好香嘅炭燒香味。牛肉同豬肉方面,調味適中,肉質軟熟。
跟餐就加咗個班蘭蛋糕配椰子雪糕,椰子雪糕有單單嘅椰子香味,再加埋花瓣食,又有咬口,食落清甜清爽,亦都唔會膩口,而且仲非常之大舊。斑蘭蛋糕亦都好鬆軟,斑蘭味突出,再落埋佢比嘅糖漿就更加有新加坡嘅風味,下次會再嚟試吓佢嘅肉骨茶。