2024-04-08
趁weekend 帶左兩老去打邊爐,搵到呢間懷舊風餐廳,超有氣氛~不論裝修、容器同背景音樂都做到嗰種效果,好似走左入時光隧道咁🤩我哋四個人叫左個二人餐,再散叫左其他野😚二人餐:✨沙嗲濃湯底拼蕃茄粟米濃湯底 - 兩款都超濃郁,啱晒我,尤其推介沙嗲濃湯底,另食材好入味💯✨滑牛肉 - 呢個都係值得推介,將面頭蛋黃撈均落d滑牛肉度,一熟就可以即刻夾起,肉質保持到嫩滑,而且冇筋好易入口😋✨丸類 - 貢丸同牛丸都好juicy好彈牙👍✨海鮮 - 有蝦、蟶子(今次冇貨,轉左做帆立貝)、墨魚同珍寶長蟹柳,食得出材料幾新鮮😻✨午餐肉 - 厚切好有口感,打邊爐必叫~✨響鈴 - 正常發揮✨蟹子墨魚滑 - 調味做得唔錯,而且超彈牙🤤✨頂好大光麵 - 好鍾意佢個麵質煙煙韌韌,梗係要配沙嗲湯底,超級夾!散叫:✨牛頸脊 - 比想像中腍,好易咬,牛肉幾出🥰✨牛骨髓 - 好少地方有,一見到都會叫,滑捋捋口感好正😂✨豬肉片 - 夠薄切,唔太肥,啱晒我🐷✨帆立貝 - 另外叫多咗份帆立貝,粒粒都好似切白蘿蔔咁勁大粒,夠晒鮮味✨炸魚骨 - 炸魚皮食得多,炸魚骨都係第一次見,如果驚太硬可以浸耐d,索埋個湯汁勁入味😽✨豆皮卷 - 唔
我哋四個人叫左個二人餐,再散叫左其他野😚
二人餐:
✨丸類 - 貢丸同牛丸都好juicy好彈牙👍
✨午餐肉 - 厚切好有口感,打邊爐必叫~
✨響鈴 - 正常發揮
✨蟹子墨魚滑 - 調味做得唔錯,而且超彈牙🤤
散叫:
✨牛頸脊 - 比想像中腍,好易咬,牛肉幾出🥰
✨牛骨髓 - 好少地方有,一見到都會叫,滑捋捋口感好正😂
✨豬肉片 - 夠薄切,唔太肥,啱晒我🐷
✨豆皮卷 - 唔知點解食到少少酒味,好特別🫢
✨炸鮮奶條 - 估唔到小食都做得咁出色,外脆內軟😜
✨娃娃菜 - 浸落湯底好爽口入味🥬
✨熊仔爆檸茶 - 賣相冇得輸,有cute cute 熊仔冰,而且個杯大到夠兩個人share,樽檸味香濃解膩,好啱打邊爐飲🍋
P.S. 食得太開心,食完之後媽子已經講定話母親節要再嚟慶祝😂