餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2019-08-22 124 瀏覽
話時話喺尖沙咀想搵間車仔麵的確唔容易,望穿秋水終於有一間似樣嘅車仔麵店,呢間食店之前喺元朗已經起晒朵,好多食客特登入去,就算要排隊也在所不計,師傅我當然冇咁神心啦,所以呢間食店開到出尖沙咀,才有機會試下佢。其實師傅前前後後到嚟過幾次,感覺都唔錯,所以如果一支公又喺尖沙咀又想食車仔麵的話,呢間食店絕對係唯一選擇。既然呢期講緊車仔麵,咁又點少得呢間食店呢? 好,趁師傅今日得閒,走入去食個下午茶。呢間食店嘅形式係要自己捧餐,行入去就排隊落單,想食乜就同個收銀姐姐講,講完畀錢攞飛,跟住就去排隊攞嘢食 ,過程同老麥嗰啲冇乜分別,不過佢嗰個秩序都算幾好 ,加上下午茶時段,冇乜人,所以師傅一行到入去唔使排隊,直接去到個收銀姐姐面前,收銀姐姐好有禮貌,師傅行埋去佢就即刻問揀乜嘢麵底 ,左諗右諗最後揀左油麵, 之後揀咗四個餸分別係豬紅,豬皮,豬腸同牛柏葉,配上中辣,落完單畀完錢,攞張飛行去等攞食物。等咗唔使好耐一碗熱辣辣嘅車仔麵就放咗喺枱面,之後師傅當然要自己攞返埋個位度,冇招呼架坐低就開餐。一如以往先試下個湯底,湯底味道香甜,濃濃的,吸引,再加上中辣,湯底變得更惹味,不錯,佢個辣汁真係辣,師傅都未有膽

坐低就開餐。一如以往先試下個湯底,湯底味道香甜,濃濃的,吸引,再加上中辣,湯底變得更惹味,不錯,佢個辣汁真係辣,師傅都未有膽量挑戰大辣🙈。再嚟試下個豬紅,豬紅一粒粒,細細的,入口煙煙韌韌,而且滷得入味,有咬口之餘又唔會碎濕濕,一口一粒非常好味,絕對係必食推介。

再試下豬皮,豬皮就比較曳, 入口唔算爽口,但又未算好腍,屬於嗰種半爽多腍嘅狀態,口感普通,唯一可取就係炆得好入味,所以塊塊豬皮都好多汁 ,味道可以但口感,普通
。再試豬腸,豬腸本身幾肥幾厚身
,係師傅鍾意嗰種,肥肥哋咁樣入口先至正,加上蚊得幾腍,有咬口之餘又唔會太硬太韌,非常好,絕對另一個必食推介。至於牛柏葉又係一個敗筆之作
,真係唔知係本身個牛柏葉差定係佢煮得差,感覺係好想將個牛柏葉煮到好爽口,但入口感覺就係硬,根本上談不上爽口,師傅唔知係本身個質地係咁定係佢煮得曳,基本上牛柏葉係可以不吃。

最後當然要講一講個油麵,老老實實師傅其實好少食油麵,係今日心血來潮先試試佢,油麵本身真係幾油咁,但唔係油膩嗰隻,滑滑的,爽囗彈牙,麵非常香,好好味,應該好味過幼麵或者米粉,所以呢個油麵係掂

總括嚟講車仔麵喺呢區真係難得搵到一間半間,而且都算係好味,呢間食店整體係不俗,價錢亦合理,49蚊四餸一麵,環境乾乾淨淨,舒舒服服,所以一定會再黎。值得一提碗麵係會放兩條菜心,啱晒師傅呢啲成日覺得食菜係唔扺食嘅人,笑臉可以俾啦。
2019-08-21
  • 豬腸