2019-08-25
講開食車仔麵又點少得呢一間食店? 呢間食店根本上由師傅細細個食到而家,真係食咗幾十年,睇住佢嘅變化都唔少。最近都有一段好長時間冇嚟食過,既然寫得車仔麵食評,當然唔少得佢啦,趁著今日下晝有少少肚餓,就嚟食個下午茶 ,順便認真品評下佢嘅質素。由於係下午茶時間,五點鐘左右,所以人唔多,行入去就可以即刻柯圢,對住個哥仔,先揀麵底,師傳是日就揀咗兩個幼麵,等佢煮完之後,佢就會攞個碗個隔比食客揀餸,師傅一口氣就嗌咗幾款餸,分別係 豬紅,豬皮,豬腸,蘿蔔,牛筋五個餸,揀完比埋錢就可以攞碗麵返去,面壁思過食碗麵。一如以往,師傅先試下佢個湯底,坦白講湯底並非什麼出色嘅嘢,但係硬係覺得佢個腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅時候都會飲多幾啖。之後再食下佢個豬紅,呢度嘅豬紅係比坊間嘅車仔麵更為特別,最重要嘅其中之一個因素,就係佢唔係一粒粒,而係一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份長方形咁,樣望落去係幾吸引,入口發覺豬紅好滑身,但係可惜係冇乜味道,即係個滷得唔夠入味,通常師傅都會加少少辣醬黎食,豬紅除咗滑之外,就冇其他特別嘅野,所以呢度嘅豬紅係會有滑溜溜嘅口感,有種好似食緊豆腐嘅感覺,咁多年嚟唯一冇變嘅相信就
一如以往,師傅先試下佢個湯底,坦白講湯底並非什麼出色嘅嘢,但係硬係覺得佢個腩汁好好味好吸引,所以次次食嘅時候都會飲多幾啖。之後再食下佢個豬紅,呢度嘅豬紅係比坊間嘅車仔麵更為特別,最重要嘅其中之一個因素,就係佢唔係一粒粒,而係一份份咁,好似啲豆腐一份份咁,薄薄嘅大大份長方形咁,樣望落去係幾吸引,入口發覺豬紅好滑身,但係可惜係冇乜味道,即係個滷得唔夠入味,通常師傅都會加少少辣醬黎食,豬紅除咗滑之外,就冇其他特別嘅野,所以呢度嘅豬紅係會有滑溜溜嘅口感,有種好似食緊豆腐嘅感覺,咁多年嚟唯一冇變嘅相信就係呢一樣嘢。
之後再試下個豬皮,豬皮本身個嘥屎唔算好大份,量都唔算好多,入口發覺有的幾爽,但大部分都腍,個品質都幾參差,食咗咁多年講真好似越做越曳,失敗。再嚟講下個蘿蔔,蘿蔔唔算好大舊,但係啱啱好可以每次擺得曬一舊係個口,佢就滷得好入味,蘿蔔本身白色,但上碗時已係深色的,蘿蔔本身好甜,但可惜有渣,呢下真係完全接受唔到,師傅好日唔食蘿蔔,一食就有渣,真係令師傅非常失望。
再講下個牛筋,牛筋又冇乜特別,唯一可取就係好腍,但唔夠膠,如果再膠少少就正。最後豬腸,豬腸亦都係呢一間食店,師傅其中最欣賞嘅一款食物,豬腸肥瘦適中,炆得好腍,入口佢係有一種好特別嘅香味,係令個大腸特別好味,所以師傅好喜,暫時亦係唯一款保持得到嘅食物。
最後講下個幼麵,幼麵煮得正正常常,普普通通又唔會太腍,但唔會太爽口,麵香味完全冇,唔會令到你有繼續食嘅衝動,講真個麵其實都算幾失敗。
總括嚟講食物質素普通,但師傅作為食咗咁多年嘅食客,就覺得個佢水準不斷下降,越來越走樣,價錢亦唔算話好平,五個餸兩個麵,埋單54蚊 。似乎同區有更多選擇,環境唔會特別乾淨,亦都唔會特別舒服,面壁思過已經成為一種習慣,最啱一條冷又唔想同人搭嘅人。
諗番以前師傅喺呢度食車仔麵嘅時候,係有好多餸可以選擇,味道更好,淨係單單講個麵底已經出色過今時今日,呢種面底已經唔係以前嘅來貨,師傅深信係入唔返呢一種貨,甚至乎可能已經失傳 。以前個麵底又香又好食,非一般生麵,總言之係一隻好好食嘅麵餅。以前有嘅餸例如有牛肚,炸豆腐等,而家已經冇,最多得返豆卜,所以感覺食店越做越少嘢食,亦都覺得佢地越做越冇以前咁出色,老實講同區真係有太多選擇,再嚟呢度全因為情意結呢三個字,笑面真係比唔到喇!