2013-08-02
自從多年前去過日本食過當地的食堂大戶屋的燒魚後, 我便對香港這間大戶屋的燒物情有獨鍾, 只因一直夾唔到時間, 結果約在7月1日這個cwb逼爆封路的日子來到這間位於某大廈內, 感覺和外面熱洪洪情緒完全不同的寧靜日本餐廳食dinner。一出lift已到, 一到餐廳已有人大喊"易媽多e媽些", 我估係welcome咁解, 有個笑容幾好的女人把我們安排到窗旁的2人位, 一會再放下menu和熱茶, 跟住行開, 直至我地招手才過來落單, 完全沒有催我們的感覺 (現在很多餐廳, 特別是貴租的地方, 都生怕人客多留一會, 一坐低就預你要立即點菜... 人地都要睇下menu諗下架...), 感覺很悠閒, 這樣不急不忙食飯先會吸收和消化得好d, 其實我心底一直都記掛著大戶屋的燒魚, 那微微的焦香, 爽脆的魚皮, 多汁嫩滑的魚肉, 以及那啖啖肉的豐富口感, 正正是我最愛的大戶屋set, 所以我們都點了這個餐, 侍應也在點餐時告知約需時10-15分鐘~~那10多分鐘的等待令我的肥肚叫了好多次呢, 幸好有味道不錯的玄米茶陪我地傾計, 傾傾下個即叫即燒花魚餐就送到我們面前了:真係好香! 條魚係大過隻碟的, 而且明
那10多分鐘的等待令我的肥肚叫了好多次呢, 幸好有味道不錯的玄米茶陪我地傾計, 傾傾下個即叫即燒花魚餐就送到我們面前了: 真係好香! 條魚係大過隻碟的, 而且明顯剛燒出來, 還有些許肉汁在滲出來, 賣相很好, 各樣都放得很仔細呢! 由於真的餓了, 影完相立即急急開動: 我唔客氣了!
即叫即燒的魚是特別不同的, 那香脆的魚皮真是極品, 火喉剛剛好, 令魚皮在香和脆之間, 只有淺淡的焦香, 送飯真係一流; 魚肉不用說是一如以往的好, 鮮味多汁又少骨; 醋漬配菜也不錯, 碗蛋也頗滑, 是對味的!
特別要提一下那碗飯, 是煙韌彈牙的, 是日本米的飯香嗎 ? 但我不管了, 一口魚肉一口飯, 真是最好的享受! 食食下, 碗飯食哂了..... 唔該添飯呀! 可以添飯真是我這飯桶最開心的事! 結果這魚令我intake了2碗飯的卡路理呢!
食飽後,好快有人把東西拿走, 再替我們加茶, 直至我們傾夠計埋單走
也許, 最吸引的, 是這餐廳的"態度": 希望食客能有一餐安樂茶飯的理念吧