2022-04-26
今晚同老婆去完深水埗食晚飯,行去新高登商場隔離個停車場攞車啦!見到有間糖水舖,主打中式糖水,就行過去望下啦!見到佢個餐牌全部手寫,重要寫到好鬼潦,本身都覺得無咩heart,隱約見到杏仁露,陳皮紅豆沙,綠豆沙同埋核桃露咁啦!於是我地就叫左碗杏仁露同埋核桃露外賣啦!價錢超值,都只係15蚊一碗,呀姐就重要不到滿一滿咁,俾錢果時見到有茶葉蛋賣,竟然係10蚊3隻,唔洗諗啦!買埋啦!40蚊攪掂。返到屋企開箱,杏仁露真係食得出自己磨,唔係開粉,食落去重有d杏仁沙,糖水好香,好濃,但係又唔會死甜,絕對超出15蚊嘅預期。跟住就到核桃露啦!因為頭先碗杏仁露令到我地好高期望,一開,滿滿嘅糖水再加上香味,試啖先,糖水都係好濃,唔會水汪汪,而且都食得出係自己磨,食落去有d渣,而且好香核桃味,絕對推介。最後就到茶葉蛋啦!好入味,同埋食得出係媽媽嘅味道,隻蛋好大隻,應該係湖北蛋,蛋白同蛋黃都好入味,又係唔會死咸,好香,10蚊3隻絕對係超值。而家e個時勢開店好艱難,姐姐真材實料,絕對推介,重要咁平嘅價錢,完全係性價比超高,之後一定再幫襯,咁有媽媽味道嘅小店真係買少見少。