2020-11-18 707 瀏覽
之前食粥底火鍋都係同朋友,原來女友一直未食過粥底火鍋,所以今日帶左女友去公司附近嘅發哥粥底海鮮火鍋。龍蝦餐只係$288,而且包埋前菜、燉湯、焗青口、甚至汽水任飲,每人仲可以叫八款火鍋配料,真係抵到爛😱前菜係涼拌青瓜同花生🥜估唔到食粥底火鍋都有燉湯🤩- 蒜蓉泰醬焗青口蒜蓉覆蓋曬成粒青口,加上酸酸甜甜既泰醬,滋味盡在不言中😋- 冰鎮鮑魚🧊鮑魚洗得好乾淨,肉質都爽口,不過配芝麻醬有少少怪🤨- 海鮮拼盤🦞拼盤有蝦、帶子、魚片、蜆同我最期待既龍蝦。龍蝦啖啖肉,肉質仲好肥美。蝦亦新鮮甜美,其他海鮮不過不失。我地煮海鮮之前,職員會詳細講解每款海鮮既烹製時間,確保海鮮唔會煮到老左👍🏻食完海鮮就可以打邊爐!我地可以揀八款火鍋配料,分量係二人份量,肥牛質素唔錯,蝦滑係自家製,肉質結實,味道幾濃郁。煮海鮮既時候,職員提醒我地可以先放入粥底、南瓜粒同芋頭粒。粥可謂吸收曬各種海鮮嘅精華,無任何調味料之下,粥底鮮甜綿滑,另外份量幾多,每人至少有兩碗份量。發哥海鮮粥底火鍋係我食過咁多粥底火鍋之中最抵食,海鮮質素中上,食物款式又多。發哥中午仲有超值午餐,觀塘打工仔絕對不能錯過!

前菜係涼拌青瓜同花生🥜

估唔到食粥底火鍋都有燉湯🤩

- 蒜蓉泰醬焗青口
蒜蓉覆蓋曬成粒青口,加上酸酸甜甜既泰醬,滋味盡在不言中😋

- 冰鎮鮑魚🧊
鮑魚洗得好乾淨,肉質都爽口,不過配芝麻醬有少少怪🤨

- 海鮮拼盤🦞

2020-11-04